wegański serek kanapkowy z migdałów

Wegański serek kanapkowy z migdałów

Migdałowy serek kanapkowy jest bardzo wyrazisty, przez co wyróżnia się na tle innych serków wegańskich. Można w nim wyczuć smak oliwek, suszonych pomidorów i czosnku. Nasz migdałowy serek idealnie nadaje się do kanapek, ale nie tylko.

Możesz przygotować go ze swoimi ulubionymi przyprawami i dodatkami. Dzięki temu, za każdym razem Twój migdałowy serek kanapkowy będzie smakował inaczej.

Składniki:

  • 400 g moczonych migdałów (minimum 8 godzin)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cebuli granulowanej (opcjonalnie)
  • 4 sztuki pomidorów suszonych (wcześniej namoczone) lub w oliwie (ilość wedle upodobania)
  • pół szklanki oliwek marynowanych (ilość wedle upodobania)
  • 1/2 do 3/4 szklanki zalewy z oliwek

Sprzęt:

  • miska do namoczenia migdałów
  • blender kielichowy / malakser
  • silikonowa łopatka
  • łyżka
  • miska

Przepis:

1. Odcedź namoczone migdały.

2. Pozbądź się brązowej skórki. Po namoczeniu, skórka schodzi bez problemu.

3. Zalej migdały wrząca wodą i odstaw na 1 minutę. Dzięki temu pozbędziesz się niechcianych bakterii.

4. Przenieś wszystkie składniki do blendera.

5. Miksuj do momentu uzyskania żądanej konsystencji.

Jeżeli lubisz wersję bardziej jednolitą i kremową, możesz dodać więcej zalewy z oliwek. Wydłuż również czas miksowania.

Jeżeli chcesz, aby w Twoim migdałowym serku były wyczuwalne kawałki – skróć czas miksowania.

6. Posmakuj. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub przypraw.

7. Przełóż serek do miseczki.

8. Gotowe!

Przechowuj w lodówce do 7 dni.

Więcej ciekawych wegańskich przepisów umieściliśmy w dziale „Sery Wegańskie„. Zajrzyj tam koniecznie 🙂

Nie zapomnij zerknąć również do działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.