
Zdecydowaliśmy się na przygotowanie wegańskiego sera migdałowego, ponieważ miał w smaku przypominać ser kozi. Serka koziego nie przypomina… Jednak ze względu na ciekawy smak, postanowiliśmy podzielić się z Wami przepisem.
Wegański ser migdałowy konsystencją zupełnie odbiega od sera przygotowywanego na bazie orzechów nerkowca. Jest bardziej „kruchy”. Smak jest raczej neutralny, dlatego postanowiliśmy przygotować go z dużą ilością ziół i naszych ulubionych przypraw.
Jedno musimy przyznać. Wegański ser migdałowy w takiej odsłonie wygląda obłędnie! Następnym razem z sera przygotujemy kilka kulek obtoczonych w różnych, kolorowych ziołach.
Składniki:
- 1 szklanka obranych migdałów moczonych w wodzie prze 8 -12 godzin
- 1 łyżeczka soli Himalajskiej
- 125 ml jogurtu sojowego
- 1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego (w płynnej postaci)
- 2 łyżki mleka kokosowego / wody (opcjonalnie, w razie potrzeby)
- 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie i wedle uznania)
- ulubione aromatyczne przyprawy i zioła
Sprzęt:
- miska do namoczenia migdałów
- malakser / blender kielichowy
- 2 deski kuchenne
- 2 chusty serowarskie / gazy lub jedna duża
- obciążenie ok 2 kg (może być słoik napełniony wodą)
- kratka do studzenia ciasta lub czysty ociekacz koło zlewu
- miska / garnek do ociekania
- długa łyżka (musi sięgać poza krawędzie miski / garnka do ociekania)
- folia spożywcza lub papier do pieczenia
Przepis:
1. Przed przystąpieniem do działania namocz migdały w wodzie przez minimum 8 – 12 godzin.
2. Do malaksera przełóż wszystkie składniki (poza ziołami).
3. Miksuj wszystko do momentu uzyskania w miarę jednolitej masy. W razie potrzeby dodaj więcej wody / mleka kokosowego.
Pamiętaj, że im mniej wody tym lepiej.

4. Przygotuj piramidę do odciekania. Na kratce / ociekaczu połóż deskę kuchenną, na niej ułóż podwójnie zwiniętą chustę serowarską.
5. Przełóż na chustę serowarską masę serową. Zawiń dokładnie.

6. Na zawiniętej masie serowej połóż kolejną deskę kuchenną, a na niej obciążenie ok. 2 kg.

7. Pozostaw do ociekania przez 4 godziny.
8. Po tym czasie zdejmij obciążenie i przywiąż chustę serowarską do łyżki. Umieść wszystko w głębokiej misce, do dalszego ociekania.

9. Umieść wszystko w lodówce na minimum 12 – 24 godziny.
10. Wyjmij masę serową z chusty serowarskiej i przełóż na kawałek folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Uformuj serek.
Możesz również z sera uformować kulki.
11. Obtocz ser w ulubionych przyprawach i ziołach. Im bardziej będą aromatyczne, tym wyraźniejszy będzie smak sera.

12. Gotowe.
Uwagi:
- ilość cytryny można zwiększyć. Dzięki niej ser nie jest mdły.
Więcej ciekawych wegańskich przepisów umieściliśmy w dziale „Sery Wegańskie„. Zajrzyj tam koniecznie 🙂
Koniecznie zerknij do naszego SKLEPU. Znajdziesz tam drewniane deski, które pozwolą w wyjątkowy sposób zaprezentować Twoje sery.