przepis na wegański ser migdałowy

Wegański ser migdałowy

przepis na wegański ser migdałowy

Zdecydowaliśmy się na przygotowanie wegańskiego sera migdałowego, ponieważ miał w smaku przypominać ser kozi. Serka koziego nie przypomina… Jednak ze względu na ciekawy smak, postanowiliśmy podzielić się z Wami przepisem.

Wegański ser migdałowy konsystencją zupełnie odbiega od sera przygotowywanego na bazie orzechów nerkowca. Jest bardziej „kruchy”. Smak jest raczej neutralny, dlatego postanowiliśmy przygotować go z dużą ilością ziół i naszych ulubionych przypraw.

Jedno musimy przyznać. Wegański ser migdałowy w takiej odsłonie wygląda obłędnie! Następnym razem z sera przygotujemy kilka kulek obtoczonych w różnych, kolorowych ziołach.

Składniki:

  • 1 szklanka obranych migdałów moczonych w wodzie prze 8 -12 godzin
  • 1 łyżeczka soli Himalajskiej
  • 125 ml jogurtu sojowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego (w płynnej postaci)
  • 2 łyżki mleka kokosowego / wody (opcjonalnie, w razie potrzeby)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie i wedle uznania)
  • ulubione aromatyczne przyprawy i zioła

Sprzęt:

  • miska do namoczenia migdałów
  • malakser / blender kielichowy
  • 2 deski kuchenne
  • 2 chusty serowarskie / gazy lub jedna duża
  • obciążenie ok 2 kg (może być słoik napełniony wodą)
  • kratka do studzenia ciasta lub czysty ociekacz koło zlewu
  • miska / garnek do ociekania
  • długa łyżka (musi sięgać poza krawędzie miski / garnka do ociekania)
  • folia spożywcza lub papier do pieczenia

Przepis:

1. Przed przystąpieniem do działania namocz migdały w wodzie przez minimum 8 – 12 godzin.

2. Do malaksera przełóż wszystkie składniki (poza ziołami).

3. Miksuj wszystko do momentu uzyskania w miarę jednolitej masy. W razie potrzeby dodaj więcej wody / mleka kokosowego.

Pamiętaj, że im mniej wody tym lepiej.

przepis na wegański ser migdałowy

4. Przygotuj piramidę do odciekania. Na kratce / ociekaczu połóż deskę kuchenną, na niej ułóż podwójnie zwiniętą chustę serowarską.

5. Przełóż na chustę serowarską masę serową. Zawiń dokładnie.

przepis na wegański ser migdałowy

6. Na zawiniętej masie serowej połóż kolejną deskę kuchenną, a na niej obciążenie ok. 2 kg.

przepis na wegański ser migdałowy

7. Pozostaw do ociekania przez 4 godziny.

8. Po tym czasie zdejmij obciążenie i przywiąż chustę serowarską do łyżki. Umieść wszystko w głębokiej misce, do dalszego ociekania.

przepis na wegański ser migdałowy

9. Umieść wszystko w lodówce na minimum 12 – 24 godziny.

10. Wyjmij masę serową z chusty serowarskiej i przełóż na kawałek folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Uformuj serek.

Możesz również z sera uformować kulki.

11. Obtocz ser w ulubionych przyprawach i ziołach. Im bardziej będą aromatyczne, tym wyraźniejszy będzie smak sera.

przepis na wegański ser migdałowy

12. Gotowe.

Uwagi:

  • ilość cytryny można zwiększyć. Dzięki niej ser nie jest mdły.

Więcej ciekawych wegańskich przepisów umieściliśmy w dziale „Sery Wegańskie„. Zajrzyj tam koniecznie 🙂

Nie zapomnij zerknąć również do działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.