przepis wegańska mozzarella

Wegańska Mozzarella – wersja ekspresowa

przepis wegańska mozzarella

Mozzarella to chyba jeden z najpopularniejszych serów. Jest ceniona za delikatny smak, konsystencję oraz fakt, że po podgrzaniu topi się i staje się ciągliwa. Pewnie dlatego, znalezienie dobrego przepisu na Wegańską Mozzarellę stanowi nie lada wyzwanie. Postanowiliśmy przetestować kilka przepisów. Ten zwrócił naszą uwagę, ponieważ nie wymagał wcześniejszych przygotowań. Po kilku modyfikacjach, przystąpiliśmy do działania.

Wielkim plusem tego przepisu na Wegańską Mozzarellę jest ostateczny SMAK. Musimy nadmienić, że serek ten ma naprawdę bardzo przyjemny, delikatny smak, a jednocześnie nie jest mdły.

Nad konsystencją musimy popracować (niedokładnie zmieliliśmy masę i w konsekwencji pozostały małe grudki). Nie przeszkadza to w jej konsumowaniu, jednak warto przyłożyć się do procesu miksowania. Dlatego, do tego przepisu niezbędny będzie blender kielichowy.

Odnośnie topienia, nie ma tu efektu „łał”. Użycie agaru zamiast karagenu, zmniejsza nie tyle topliwość sera, co efekt rozciągania się. Wegańska Mozzarella topi się, jednak nie rozciąga i nie rozpływa jak tradycyjny ser. Dlaczego użyliśmy agaru? Głównie ze względu na dostępność.

Podsumowując. Ser jest pyszny oraz łatwy i prosty w przygotowaniu. Koniecznie wypróbujcie przepis na Wegańską Mozzarellę 🙂

Składniki:

  • 70 g orzechów nerkowca (moczonych przez 5 minut w gorącej widzie)
  • 60 ml oleju kokosowego rafinowanego (płynna forma)
  • 30 g mąki z tapioki
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 3 łyżki agar – agar (1,5 łyżki karagenu)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • od 1/2 do 1 łyżeczki soli (do smaku)
  • 350 ml wrzącej wody

Sprzęt:

  • miseczka do namoczenia orzechów
  • sitko
  • blender kielichowy
  • rondelek
  • łyżka
  • foremka / miseczka / folia spożywcza
  • łyżka do lodów (opcjonalnie)
  • pojemnik z zimną wodą

Przepis:

1. Umieść orzechy w miseczce i zalej je gorącą wodą. Odstaw na 5 minut.

2. Przełóż orzechy do sitka i opłucz pod bieżącą wodą.

3. Wszystkie składniki (poza wrzącą wodą) umieść w blenderze kielichowym. Zacznij od orzechów.

4. Dokładnie zmiksuj składniki na w miarę gładką masę.

5. Dodaj wrzącą wodę.

6. Miksuj dalej do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.

przepis wegańska mozzarella

7. Przelej wszystko do rondelka i ciągle mieszając podgrzewaj do momentu uzyskania gęstej i błyszczącej masy. Potrwa to od 3 do 5 minut.

8. Uformuj ser:

  • przełóż masę do foremki/miseczki, poczekaj aż wystygnie i umieść w lodówce na 1 – 2 godziny. Wyjmij z foremki
  • za pomocą łyżki do lodów nabieraj masę i umieszczaj ją bezpośrednio w misce z zimną wodą, formując kulki. Dzięki temu ser będzie miał odpowiedni kształt
  • umieść odpowiednią ilość masy na kawałku folii spożywczej, zbierz rogi, dokładnie zawiń (tak, aby masa nie wypłynęła) i przełóż do miski z zimną wodą
przepis wegańska mozzarella

9. Poczekaj, aż Wegańska Mozzarella dokładnie wystygnie.

przepis wegańska mozzarella

10. Gotowe!

Przechowuj ser w lodówce do kilku dni.

Możesz przechowywać Wegańską Mozzarellę również w solance od 1 do 2 tygodni.

przepis wegańska mozzarella

Uwagi:

  • ser nadaje się do spożycia zaraz po przygotowaniu
  • ser możesz przechowywać w solance (1 łyżeczka soli / 100 ml wody)
  • jeżeli ser ma być bardziej zwarty/twardy, zmniejsz ilość wody

Więcej ciekawych wegańskich przepisów umieściliśmy w dziale „Sery Wegańskie„. Zajrzyj tam koniecznie 🙂

Nie zapomnij zerknąć również do działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.