przepis na wegański ser feta

Wegańska Feta – przepis na ser z Tofu

przepis na wegański ser feta

Przepis na wegańską Fetę jest jednym z naszych ulubionych! Idealnie sprawdza się w roli dodatku do sałatek jak i przekąski. Można serwować od razu po przygotowaniu, jak również przechowywać w oliwie z przyprawami i ziołami. Z tego względu ma nieskończoną ilość smaków.

Przepis na wegańską Fetę ma jeszcze jedną zasadniczą zaletę. Smakuje wszystkim! Nam, Wegetarianom i Weganom. Naprawdę, trudno wyczuć różnicę. Cały sekret przepisu na wegańską Fetę polega na użyciu odpowiednich ziół. Przede wszystkim to one nadają smaku i aromatu. Ponadto, jeżeli włożycie taką wegańską Fetę do oliwy z ziołami i ulubionymi przyprawami… SUKCES murowany! I mówimy to my – nałogowi zjadacze nabiałowych serów!

Polecamy! Próbujcie, testujcie, smakujcie i podzielcie się swoimi doświadczeniami 🙂

Składniki:

  • 200 g sera tofu (firm albo extra firm)
  • 100 ml rafinowanego oleju kokosowego (w postaci płynnej)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki octu ryżowego lub winogronowego
  • 1/ 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka zalewy ze słoika z marynowanymi oliwkami
  • 1 łyżeczka 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół (do smaku)

Mieszanka ziół:

  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli

Sprzęt:

  • ręczniki papierowe
  • blender kielichowy / ręczny
  • łyżka
  • foremka / miska
  • folia spożywcza

Przepis:

1. Bardzo dobrze odsącz i odciśnij tofu. Musisz pozbyć się jak najwięcej wilgoci.

Umieść Tofu pomiędzy warstwami ręcznika papierowego i mocno przyciśnij. Powtarzaj tak długo, aż ręcznik będzie suchy.

Sprawdzi się również prasa serowarska 🙂


2. Umieść w blenderze wszystkie składniki oprócz ziół. Dokładnie zmiksuj wszystko na jednolitą, gładką masę.

3. Dodaj zioła i dokładnie wymieszaj.

przepis na wegański ser feta

4. Przełóż masę do foremki wyłożonej folią spożywczą. Ułatwi to wyjęcie wegańskiej Fety po zastygnięciu. Wyrównaj powierzchnię.

Możesz pominąć folię spożywczą jeżeli zamierzasz uformować z masy kulki i przełożyć Fetę do oliwy.

5. Umieść masę w lodówce na minimum 8 godzin (lub całą noc).

6. Wyjmij masę z foremki. Pokrój na mniejsze kawałki lub uformuj kulki.

przepis na wegański ser feta

7. Gotowe!

Ser nadaje się do spożycia zaraz po przygotowaniu. Przechowuj w lodówce 3 do 5 dni.

Umieszczenie Wegańskiego sera feta w oliwie wydłuża jego czas przechowywania do ok. 2 tygodni.

Uwagi:

  • możesz umieścić gotową Wegańską Fetę w oliwie z oliwek z ulubionymi ziołami i przyprawami

Więcej ciekawych wegańskich przepisów umieściliśmy w dziale „Sery Wegańskie„. Zajrzyj tam koniecznie 🙂

Nie zapomnij zerknąć również do działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.