Delikatny serek kreolski

przepis na serek kreolski
Serek kreolski

Przepis na serek kreolski

Serek kreolski jest delikatny i dosłownie rozpływa się w ustach. Taka mleczna galaretka. Jest to nasz ulubiony serek deserowy. Polany słodką śmietaną, posypany cukrem i podany z dżemem lub owocami… Serek kreolski przygotowywany jest na bazie odtłuszczonego mleka, więc sam w sobie jest dietetyczny 🙂 Pracy przy nim niewiele, ale efekt jest powalający.

Z serkiem kreolskim jest jednak jeden problem… Za szybko się kończy!

Wydajność: z 2 litrów mleka otrzymasz 0,5 kg serka

Składniki:

  • 2 litry chudego mleka
  • 63 ml (¼szklanki) maślanki z żywymi kulturami bakterii
  • 0,2 g chlorku wapnia rozpuszczonego w 50 ml niechlorowanej wody
  • podpuszczka, w tym przypadku najlepiej wykonać próbę podpuszczki. W naszym przypadku wystarczyły 2 krople
  • 50 ml niechlorowanej wody lub przegotowanej i wystudzonej

Sprzęt:

  • garnek
  • min. 3 l duży słoik – opcjonalnie
  • termometr
  • rózga / ubijak
  • duża łyżka
  • foremka do sera (może być własnej produkcji)
  • blacha / miska
  • kratka do studzenia ciasta / kratka pod gorący garnek

Przepis:

  1. Wyjmij maślankę z lodówki.
  2. Przelej mleko do garnka i podgrzej do temperatury 21 -26°C.przepis na serek kreolski
  3. Dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj.przepis na serek kreolski
  4. Rozpuść podpuszczkę w wodzie.przepis na serek kreolski
  5. Dodaj podpuszczkę do mleka i mieszaj przez 1 minutę.
  6. Przelej mleko do słoika (opcjonalnie) i przenieś do ciepłego miejsca (22°C) na 12 – 15 godzin.
  7. Po tym czasie na powierzchni powinna pojawić się serwatka. Oznacza to, że mleko przeistoczyło się w skrzep.

    przepis na serek kreolski
    Serwatka na powierzchni skrzepu
  8. Przełóż delikatnie skrzep do foremek. Staraj się przekładać jak największe kawałki nie rozdrabniając mocno skrzepu.przepis na serek kreolski
    • W naszym przypadku zamiast foremek użyliśmy pojemnika po lodach, w którym zrobiliśmy otwory w dnie i wieczku. Po testach doszliśmy do wniosku, że przydatne są również dziury w bokach pudełka. Otwory są ważne, ponieważ przez nie będzie wyciekać serwatka. Taką foremkę dokładnie umyliśmy i zdezynfekowaliśmy.
  9. Na blasze lub misce ustaw kratkę. Na kratce postaw foremkę. Dzięki temu serwatka będzie swobodnie wyciekać z serka.przepis na serek kreolski
  10. Całość wstaw do lodówki na 4 – 6 godzin.
  11. Ostrożnie wyjmij serek kreolski z formy i przełóż do pojemnika lub miski.
  12. Gotowe.

    przepis na serek kreolski
    Serek kreolski

Przechowuj w lodówce do 10 dni.

UWAGI:

  • serek kreolski jest serkiem świeżym, dlatego możesz go zjeść od razu po przygotowaniu
Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *