Delikatny serek kreolski

przepis na serek kreolski
Serek kreolski

Przepis na serek kreolski

Serek kreolski jest delikatny i dosłownie rozpływa się w ustach. Taka mleczna galaretka. Jest to nasz ulubiony serek deserowy. Polany słodką śmietaną, posypany cukrem i podany z dżemem lub owocami… Serek kreolski przygotowywany jest na bazie odtłuszczonego mleka, więc sam w sobie jest dietetyczny 🙂 Pracy przy nim niewiele, ale efekt jest powalający.

Z serkiem kreolskim jest jednak jeden problem… Za szybko się kończy!

Wydajność: z 2 litrów mleka otrzymasz 0,5 kg serka

Składniki:

  • 2 litry chudego mleka
  • 63 ml (¼szklanki) maślanki z żywymi kulturami bakterii
  • 0,2 g chlorku wapnia rozpuszczonego w 50 ml niechlorowanej wody
  • podpuszczka, w tym przypadku najlepiej wykonać próbę podpuszczki. W naszym przypadku wystarczyły 2 krople
  • 50 ml niechlorowanej wody lub przegotowanej i wystudzonej

Sprzęt:

  • garnek
  • min. 3 l duży słoik – opcjonalnie
  • termometr
  • rózga / ubijak
  • duża łyżka
  • foremka do sera (może być własnej produkcji)
  • blacha / miska
  • kratka do studzenia ciasta / kratka pod gorący garnek

Przepis:

  1. Wyjmij maślankę z lodówki.
  2. Przelej mleko do garnka i podgrzej do temperatury 21 -26°C.przepis na serek kreolski
  3. Dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj.przepis na serek kreolski
  4. Rozpuść podpuszczkę w wodzie.przepis na serek kreolski
  5. Dodaj podpuszczkę do mleka i mieszaj przez 1 minutę.
  6. Przelej mleko do słoika (opcjonalnie) i przenieś do ciepłego miejsca (22°C) na 12 – 15 godzin.
  7. Po tym czasie na powierzchni powinna pojawić się serwatka. Oznacza to, że mleko przeistoczyło się w skrzep.

    przepis na serek kreolski
    Serwatka na powierzchni skrzepu
  8. Przełóż delikatnie skrzep do foremek. Staraj się przekładać jak największe kawałki nie rozdrabniając mocno skrzepu.przepis na serek kreolski
    • W naszym przypadku zamiast foremek użyliśmy pojemnika po lodach, w którym zrobiliśmy otwory w dnie i wieczku. Po testach doszliśmy do wniosku, że przydatne są również dziury w bokach pudełka. Otwory są ważne, ponieważ przez nie będzie wyciekać serwatka. Taką foremkę dokładnie umyliśmy i zdezynfekowaliśmy.
  9. Na blasze lub misce ustaw kratkę. Na kratce postaw foremkę. Dzięki temu serwatka będzie swobodnie wyciekać z serka.przepis na serek kreolski
  10. Całość wstaw do lodówki na 4 – 6 godzin.
  11. Ostrożnie wyjmij serek kreolski z formy i przełóż do pojemnika lub miski.
  12. Gotowe.

    przepis na serek kreolski
    Serek kreolski

Przechowuj w lodówce do 10 dni.

UWAGI:

  • serek kreolski jest serkiem świeżym, dlatego możesz go zjeść od razu po przygotowaniu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *