Serek kanapkowy

Przepis na serek kanapkowy

przepis na domowy serek kanapkowy
Domowy serek kanapkowy

Od kilku lat zastępuje nam popularne serki kanapkowe dostępne w sklepach. Ma on nad nimi zasadnicza przewagę. Nie zawiera konserwantów, możemy go wykonać sami i ma tyle smaków ile jesteśmy w stanie wymyślić. Naszym ulubionym wariantem serka kanapkowego jest ten ze szczypiorkiem, ale również z czosnkiem czy ziołami. Ostatnio przygotowaliśmy opcję z suszonymi pomidorami, ale z wędzonym pstrągiem również był wyśmienity.

Wydajność: z 1 litra jogurtu otrzymamy ok. 250 gram serka

Składniki:

  • 1 litr domowego jogurtu (z tego przepisu) lub 2 duże opakowania (ok. 800 g) dobrej jakości jogurtu naturalnego dostępnego w sklepie
  • sól
  • zioła, przyprawy

Sprzęt:

  • durszlak lub sitko
  • miska
  • chusta serowarska lub gaza (do kupienia w aptece na metry)
  • łyżka
  • gumka recepturka

Przepis:

  1. Ustaw sitko na misce i wyłóż je podwójną warstwa chusty serowarskiej lub gazy. Dzięki temu jogurt nie przeleci nam przez sitko, tylko będzie powoli ociekał z nadmiaru serwatki.przepis na serek kanapkowy
  2. Przełóż jogurt naturalny do sitka.przepis na serek kanapkowy
  3. Zwiąż końce chusty serowarskiej gumką recepturką lub połóż na sitku talerzyk. Dzięki temu jogurt nie będzie wchłaniał zapachów.
  4. Przełóż całą piramidę (miskę i sitko wypełnione jogurtem) do lodówki.
  5. Pozostaw tam na 12 godzin. Po tym czasie serek uzyska gęstą konsystencję idealną do smarowania. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej zwartą i gęstą konsystencję serka, pozostaw go w lodówce na 24 godziny.
  6. Przełóż gotowy serek do miseczki. Dodaj sól i przyprawy.

    przepis na domowy ser kanapkowy
    Domowy serek kanapkowy
  7. Gotowe.

Serek można przechowywać w lodówce do 2 tygodni

UWAGI:

  • serek grecki również sprawdzi się w tym przepisie. Jest gęstszy, dlatego będzie ociekał krócej i szybciej uzyska wymaganą konsystencję
  • serek można pozostawić do ociekania nawet na kilka dni.
  • serek może stanowić bazę do przygotowania Labneh -Sera jogurtowego w marynacie

 

 

 

Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *