przepis na ser z piwem Marbled Porter

Ser Marbled Porter z piwną nutką

Przepis na ser  z piwem Marbled Porter

przepis na ser z piwem Marbled Porter

Ser z piwem Marbled Porter  jest to świeży, miękki ser, który można jeść od razu po przygotowaniu. Charakteryzuje się orzechową nutą z wyraźnym piwnym posmakiem. W trakcie jego przygotowywania masę serową moczy się w piwie, które nadaje charakterystycznego smaku i wyglądu. Do produkcji sera Marbled Porter możesz użyć każdego ciemnego piwa. Zasada jest jedna, im ciemniejsze, tym ładniejszy wizualnie otrzymasz ser.

Ser z piwem Marbled Porter to idealny dodatek do burgerów, grillowanego mięsa lub zapiekanek.

Wydajność: z 2 litrów mleka otrzymasz ok. 250 g sera

Składniki:

  • 250 ml ciemnego piwa
  • 2 litry świeżego mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 1 g chlorku wapnia rozpuszczonego w 50 ml niechlorowanej wody
  • 5 gramów kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 50 ml niechlorowanej wody
  • 1,5 ml podpuszczki rozpuszczonej w 50 ml niechlorowanej wody
  • 1 łyżeczka soli

Sprzęt:

  • 2 garnki
  • termometr
  • łyżka
  • łyżka z otworami lub szumówka lub sitko
  • chusta serowarska
  • foremka
  • ciężarki 1 kg i 2 kg (np. słoiki napełnione wodą, książki kucharskie)

Przepis:

  1. Wlej mleko do garnka i dodaj rozpuszczony w wodzie chlorek wapnia. Dokładnie wymieszaj.
  2. Podgrzej mleko do temperatury 30°C.
  3. Zdejmij mleko z ognia i dodaj rozpuszczony w wodzie kwasek cytrynowy. Dokładnie wymieszaj.przepis na ser z piwem Marbled Porter
  4. Odstaw na 10 minut.
  5. Ponownie podgrzej do 30°C.
  6. Dodaj rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 min.przepis na ser z piwem Marbled Porter
  7. W drugim garnku podgrzej piwo do temperatury 35°C.przepis na ser z piwem Marbled Porter
  8. Ponownie podgrzej skrzep do temperatury 40°C.
  9. Za pomocą szumówki lub łyżki z otworami przełóż skrzep do ciepłego piwa. Możesz również przelać skrzep na sitko i tak odsączony przełożyć do piwa. Staraj się nie rozdrabniać skrzepu.przepis na ser z piwem Marbled Prter
  10. Odstaw na 5 godzin w temperaturze pokojowej.
  11. Wyłóż foremkę chustą serowarską i przełóż do niego skrzep.
  12. Posyp powierzchnię ½ soli.przepis na ser z piwem Marbled Porter
  13. Obciąż ser wagą 1 kg na 2 godziny.
  14. Po tym czasie wyjmij ser z chusty serowarskiej, odwróć i przełóż z powrotem do foremki.
  15. Posyp powierzchnię resztą soli.
  16. Obciąż wagą 2 kg na kolejne 3 – 5 godzin.przepis na ser z piwem Marbled Porter
  17. Gotowe!

Ser możesz przechowywać w lodówce do 5 dni.

 

Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *