przepis na ser z nerkowców

Ser z nerkowców – przepis podstawowy

przepis na ser z nerkowców

Ser z nerkowców jest to jeden z najczęściej przygotowywanych serów przez wszystkich naszych wegańskich znajomych. Prawda jest taka, że można go obtoczyć w czymkolwiek i będzie smakował wyśmienicie. Z tego względu ser z nerkowców stanowi on idealną podstawę do dalszych eksperymentów smakowych.

Przygotowanie tego sera z nerkowców nie jest skomplikowane, jednak wymaga pewnych przygotowań. Poza oczywiście wcześniejszym namoczeniem orzechów nerkowca, trzeba zaopatrzyć się w płatki drożdżowe i żywe kultury bakterii np. jogurtowe (my użyliśmy naszych serowarskich).

Składniki:

  • 300 g namoczonych orzechów nerkowca
  • 100 g surowych orzechów nerkowca
  • 100 ml wrzącej filtrowanej wody
  • 140 ml oleju kokosowego rafinowanego (w płynnej postaci)
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • ok. 0,5 g żywych kultur bakterii
  • ulubione dodatki/przyprawy/zioła

Sprzęt:

  • miska do namoczenia orzechów nerkowca
  • blender kielichowy / malakser
  • silikonowa łopatka
  • łyżka
  • miska / forma serowarska

Przepis:

1. Umieść 300 g orzechów nerkowca w wodzie i odstaw na minimum 8 godzin do namoczenia.

Orzechy nerkowca możesz również umieścić w garnku z wodą i gotować przez 15 minut.

2. Dokładnie odcedź orzechy i kilkukrotnie przepłucz wodą.

3. Zalej orzechy wrzątkiem i pozostaw przez minimum 1 – 2 minuty. Dzięki temu pozbędziesz się wszystkich niechcianych bakterii.

4. Odcedź orzechy nerkowca.

5. Do malaksera wrzuć:

  • namoczone orzechy nerkowca
  • surowe orzechy
  • olej kokosowy
  • sól
  • płatki drożdżowe

6. Wszystko dokładnie zmiksuj na w miarę jednolitą masę. Powinno to zająć ok. 5 minut.

Niezbędne będzie kilkukrotne zdrapywanie wszystkiego ze ścianek malaksera.

7. Po tym czasie w trakcie miksowania zacznij powoli dolewać gorącą wodę. Wody powinno być jak najmniej. Ma ona ułatwić dokładne połączenie się składników. W razie konieczności dodaj dodatkowo1 łyżkę gorącej wody.

Po dodaniu wrzątku masa zrobi się bielsza.

przepis na ser z nerkowców

8. Miksuj składniki do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

9. Dodaj kultury bakterii. Dokładnie wymieszaj.

10. Przełóż ser do miseczki lub foremki serowarskiej.

przepis na ser z nerkowców

11. Umieść ser w lodówce na minimum 8 godzin. W tym czasie ser powinien wyraźnie stwardnieć.

12. Wyjmij ser z foremki i obtocz w ulubionych przyprawach / ziołach.

przepis na ser z nerkowców

13. Odstaw na minimum 4 godziny. W tym czasie ser nabierze smaku i aromatu przypraw i ziół.

przepis na ser z nerkowców

14. Gotowe.

Więcej ciekawych wegańskich przepisów umieściliśmy w dziale „Sery Wegańskie„. Zajrzyj tam koniecznie 🙂

Nie zapomnij zerknąć również do działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.