przepis na ser z nerkowców z ziołami prowansalskimi

Ser z nerkowców z ziołami

przepis na ser z nerkowców z ziołami prowansalskimi
Ser z nerkowców z ziołami

Ten przepis na ser z nerkowców z ziołami, nie wymaga dużo pracy i przygotowań. Jest wyraźny w smaku i ma bardzo przyjemną konsystencję. Można go kroić w plasterki, jak i rozsmarowywać na kanapkach.

Jego wielkim atutem jest to, że można go przygotować w wielu wariantach smakowych. Wszystko zależy od ziół czy przypraw, których użyjesz. My postanowiliśmy przygotować ten ser z nerkowców z ziołami prowansalskimi.

Kolejnym wielkim plusem tego sera jest fakt, że należy do tych tańszych. Nie oszukujmy się, sery wegańskie nie należą do najtańszych, jeżeli chodzi o ceny składników. Więc w tym przypadku, jest to wielki plus.

Minus? Ser z nerkowców z ziołami prowansalskimi za szybko znika z talerza 😉

Składniki:

  • 80 g orzechów z nerkowca
  • 150 ml filtrowanej wody
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej / skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek / oleju kokosowego w płynnej formie
  • 3/4 łyżeczki soli lub według uznania
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego (do smaku)

Dodatkowo:

  • ulubione przyprawy, zioła np. zioła prowansalskie

Sprzęt:

  • rondelek / mały garnek
  • sitko
  • malakser / blender kielichowy
  • patelnia
  • łyżka drewniana / silikonowa
  • foremka np. miseczka

Przepis:

1. Wrzuć orzechy do rondelka, zalej wodą i gotuj 15 minut.

2. Przełóż orzechy do sitka i opłucz pod bieżącą wodą.

3. Przełóż orzechy do malaksera. Dodaj resztę składników.

4. Zmiksuj wszystko na gładką masę.

5. Przelej masę na patelnię i ciągle mieszając, podgrzewaj do momentu uzyskania zwartej masy.

6. Przełóż wszystko do foremki.

7. Odstaw do ostygnięcia.

8. Umieść w lodówce na minimum 1 godzinę.

przepis na ser z nerkowców z ziołami prowansalskimi

9. Wyjmij ser z foremki obtocz w ulubionych ziołach / przyprawach.

10. Gotowe!

przepis na ser z nerkowców z ziołami prowansalskimi

Przechowuj ser z nerkowców w lodówce maksymalnie 1 tydzień.

Więcej ciekawych wegańskich przepisów umieściliśmy w dziale „Sery Wegańskie„. Zajrzyj tam koniecznie 🙂

Nie zapomnij zerknąć również do działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.