przepis na ser wielkanocny

Ser Wielkanocny czyli Veľkonočná hrudka

Przepis na Ser Wielkanocny.

przepis na ser wielkanocny

Ser Wielkanocny czyli Veľkonočná hrudka to tradycyjny ser przygotowywany na Słowacji w okresie Wielkanocy. Podawany jest na śniadanie wielkanocne z pieczywem, szynką, białą kiełbasą, jajkami, chrzanem, buraczkami oraz kieliszkiem czegoś mocniejszego.

Występuję w dwóch wersjach: na słono i słodko. Jest to idealny ser dla smakoszy jajek 🙂

Wydajność: z 1 litra mleka uzyskasz ok. 750 g sera

Składniki:

Ser Wielkanocny na „słono”

  • 1 litr mleka
  • 10 jaj
  • 10 g soli
  • czarny pieprz

Dodatki:

  • szczypior
  • natka pietruszki
  • szynka
  • kolorowa papryka
  • czosnek niedźwiedzi

Ser Wielkanocny na „słodko”

  • 1 litr mleka
  • 10 jaj
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli

Dodatki:

  • rodzynki

Sprzęt:

  • blender / trzepaczka
  • garnek
  • łyżka
  • sitko
  • chusta serowarska / gaza/ tetra/ foremka do sera

Przepis:

  1. Wbij całe jajka do garnka.
    Jeżeli nie posiadasz blendera ręcznego tylko kielichowy, wbij jajka do kielicha.przepis na ser wielkanocny
  2. Dodaj mleko.
  3. Połącz jaja z mlekiem za pomocą blendera lub trzepaczki.przepis na ser wielkanocny
  4. Dodaj przyprawy i ulubione dodatki. Możesz również przygotować ten ser bez żadnych dodatków.
    My użyliśmy suszonego oraz świeżego szczypiorku.
  5. Postaw garnek na ogniu i podgrzewaj ciągle mieszając.
    UWAGA: masa serowa szybko się przypala!
  6. Podgrzewaj przez około 20 – 30 minut. Masa najpierw zgęstnieje, potem zaczną wytrącać się grudki.przepis na ser wielkanocny
  7. Podgrzewaj jeszcze ok. 1 minutę i zdejmij garnek z ognia.
  8. Przełóż masę serową do chusty serowarskiej / gazy / tetry i powieś do ocieknięcia. Możesz również przełożyć masę serową do formy serowarskiej.przepis na ser wielkanocny
  9. Pozostaw do ocieknięcia przez 2 – 3 godziny.przepis na ser wielkanocny
  10. Gotowe!

Przechowuj w lodówce.

UWAGI:

  • możesz ser zapiec w piekarniku. Posmaruj powierzchnię sera olejem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piecz do uzyskania brązowej skórki ok. 10 minut

przepis na ser wielkanocny

Wiele równie ciekawych i prostych przepisów znajdziesz w naszym dziale „Sery świeże”. Zajrzyj tam koniecznie 🙂

Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka przydatnych wskazówek znajdziesz w dziale „Serowe problemy”.

Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.