przepis na ser wielkanocny

Ser Wielkanocny czyli Veľkonočná hrudka

Przepis na Ser Wielkanocny.

przepis na ser wielkanocny

Ser Wielkanocny czyli Veľkonočná hrudka to tradycyjny ser przygotowywany na Słowacji w okresie Wielkanocy. Podawany jest na śniadanie wielkanocne z pieczywem, szynką, białą kiełbasą, jajkami, chrzanem, buraczkami oraz kieliszkiem czegoś mocniejszego.

Występuję w dwóch wersjach: na słono i słodko. Jest to idealny ser dla smakoszy jajek 🙂

Wydajność: z 1 litra mleka uzyskasz ok. 750 g sera

Składniki:

Ser Wielkanocny na „słono”

  • 1 litr mleka
  • 10 jaj
  • 10 g soli
  • czarny pieprz

Dodatki:

  • szczypior
  • natka pietruszki
  • szynka
  • kolorowa papryka
  • czosnek niedźwiedzi

Ser Wielkanocny na „słodko”

  • 1 litr mleka
  • 10 jaj
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli

Dodatki:

  • rodzynki

Sprzęt:

  • blender / trzepaczka
  • garnek
  • łyżka
  • sitko
  • chusta serowarska / gaza/ tetra/ foremka do sera

Przepis:

  1. Wbij całe jajka do garnka.
    Jeżeli nie posiadasz blendera ręcznego tylko kielichowy, wbij jajka do kielicha.przepis na ser wielkanocny
  2. Dodaj mleko.
  3. Połącz jaja z mlekiem za pomocą blendera lub trzepaczki.przepis na ser wielkanocny
  4. Dodaj przyprawy i ulubione dodatki. Możesz również przygotować ten ser bez żadnych dodatków.
    My użyliśmy suszonego oraz świeżego szczypiorku.
  5. Postaw garnek na ogniu i podgrzewaj ciągle mieszając.
    UWAGA: masa serowa szybko się przypala!
  6. Podgrzewaj przez około 20 – 30 minut. Masa najpierw zgęstnieje, potem zaczną wytrącać się grudki.przepis na ser wielkanocny
  7. Podgrzewaj jeszcze ok. 1 minutę i zdejmij garnek z ognia.
  8. Przełóż masę serową do chusty serowarskiej / gazy / tetry i powieś do ocieknięcia. Możesz również przełożyć masę serową do formy serowarskiej.przepis na ser wielkanocny
  9. Pozostaw do ocieknięcia przez 2 – 3 godziny.przepis na ser wielkanocny
  10. Gotowe!

Przechowuj w lodówce.

UWAGI:

  • możesz ser zapiec w piekarniku. Posmaruj powierzchnię sera olejem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piecz do uzyskania brązowej skórki ok. 10 minut

przepis na ser wielkanocny

 

Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *