przepis na ser

Ser Roule – francuska rolada serowa z nadzieniem ziołowym

Przepis na ser Roule

przepis na ser roule

Ser Roule to francuski serek twarogowy o kremowej strukturze. Po raz pierwszy został wyprodukowany we Francji w latach 80. Ma postać rolady serowej nadziewanej najczęściej ziołami i czosnkiem lub żurawiną. Można dodać do niego również nadzienia swojego pomysłu.

W naszym przepisie na ser Roule użyliśmy ostrego sosu Sambal Oelek, szczypioru, czosnku oraz pietruszki. Delikatny smak serka idealnie komponuje się z wyraźnym ostrym i słonym sosem. Kompozycję zamyka czosnek nadając serowi Roule bardzo ciekawego smaku. Bardzo dobrze sprawdzi się zarówno na kanapce oraz jako przekąska podana z krakersem na imprezie.

Dużym atutem sera Roule jest łatwość jego przygotowania. Jest to jeden z naszych ulubionych świeżych serów.

 

Składniki:

  • 2l mleka krowiego pasteryzowanego w niskiej temperaturze
    • żeby uzyskać większą ilość sera możesz dodać chlorku wapnia w ilości 0,5 g rozpuszczonego w 20 ml niechlorowanej wody
  • 3 g kwasku cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mieszanka ziół i przypraw np. pietruszka, szczypior, czosnek, chili

Sprzęt:

  • cedzak
  • chusta serowarska lub gaza
  • 2 deski do krojenia
  • termometr
  • przedmiot o wadze 2 kg do prasowania no. duży słoik wypełniony wodą, kartony soku pomarańczowego

Przepis:

  1. Rozpuść kwasek cytrynowy w 30 ml wody.
  2. Dodaj do mleka rozpuszczony w wodzie chlorek wapnia – można pominąć.
  3. Podgrzej mleko do temperatury 82°C ciągle mieszając, aby się nie przypaliło.
  4. Wyłącz źródło ciepła i dodaj rozpuszczony w wodzie kwasek cytrynowy. Mieszaj delikatnie przez kilka sekund.
  5. Odstaw na 15 minut. Jeżeli po tym czasie nie wytrącił się skrzep, dodaj kolejne 2 g kwasku rozpuszczonego w 20 ml wody i poczekaj kolejne 15 minut.przepis na ser roule
  6. W tym czasie możesz przygotować nadzienie.  Rozetrzyj czosnek, posiekaj pietruszkę i szczypiorek. Dodaj Sambal Ölek i dokładnie wymieszaj.przepis na ser roule
  7. Wyłóż cedzak chustą serowarską lub gazą i przelej do niego skrzep. Pozostaw na 30 minut do ocieknięcia.
  8. Dodaj do skrzepu sól i dokładnie wymieszaj.
  9. Zawiń rogi chusty i dociśnij lekko skrzep, żeby pozbyć się jak najwięcej serwatki.przepis na ser roule
  10. Chustę ze skrzepem połóż na deskę do krojenia. Rozprowadź dłońmi skrzep w taki sposób, żeby uzyskać prostokąt o grubości około 1cm.przepis na ser roule
  11. Nakryj skrzep drugą chustą serowarską lub gazą, połóż na wierzchu drugą deskę do krojenia i umieść na niej ciężar 2 kg. Pozostaw na 10 minut.
    • ma to za zadanie nadanie skrzepowi odpowiedniego kształtu, bardziej niż odciśnięcie serwatki.
  12. Zdejmij ze skrzepu deskę z obciążeniem. Pozostaw sprasowany skrzep na chuście.
  13. Rozprowadź połowę nadzienia na powierzchni skrzepu.przepis na ser roule
  14. Używając chusty zacznij zawijać roladę zaczynając od dalszej krawędzi. Rób to powoli tak, żeby ser się nie rozpadł.
  15. Po zwinięciu sera nadaj mu dłońmi ostatecznego kształtu.
  16. Możesz użyć reszty nadzienia, aby posmarować wierzch rolady.
  17. Wstaw do lodówki, do momentu, aż ser się całkowicie schłodzi. W tym czasie ser zmieni konsystencję na dość zwartą.przepis na ser
  18. Gotowe!

 

Uwagi:

  • Jako nadzienia możesz użyć dowolnej mieszanki ziół. Możesz również użyć żurawiny lub pesto.
  • Przy zawijaniu można przełożyć skrzep z chusty na folię spożywczą. Pozwoli to uzyskać gładszą powierzchnię sera.
  • Przydatna również jest mata do robienia sushi.
  • Pamiętaj, żeby deski do krojenia wyparzyć i przetrzeć octem przed użyciem.
Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

1 thought on “Ser Roule – francuska rolada serowa z nadzieniem ziołowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *