Ser pomarańczowy

Przepis na ser pomarańczowy

przepis na ser pomarańczowy
Ser pomarańczowy

Ser pomarańczowy jest u nas obowiązkowym dodatkiem do naleśników na słodko. Ma on śliczny pomarańczowy kolor oraz cytrusowy smak i aromat. Ser pomarańczowy możne stanowić bazę dla wielu innych słodkich deserów. Nutka pomarańczy idealnie komponuje się z owocami, dżemami, cukrem lub miodem.  Jest on kremowy i bardzo dobrze się rozsmarowuje.

Ser pomarańczowy jest idealnym rozwiązaniem dla zapracowanych. Przepis jest szybki i prosty, zawiera mało składników. Jest to ser świeży, dlatego możesz go zjeść zaraz po przygotowaniu.

Wydajność: z 1 litra mleka otrzymasz około 400 gram sera

Składniki:

  • 1 litr mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 150 ml soku z cytryny (2 – 3 cytryny)
  • 500 ml soku z pomarańczy (4 pomarańcze)

Sprzęt:

  • garnek
  • termometr
  • rózga / ubijaczka
  • sitko / durszlak
  • chusta serowarska / gaza
  • miseczka na gotowy ser

Przepis:

  1. Wyciśnij sok z cytryn i pomarańczy. Uważaj na pestki.przepis na ser pomarańczowy
  2. W garnku podgrzej mleko, ciągle mieszając, do temperatury 90 – 95°C. Uważaj, aby nie przypalić mleka.przepis na ser pomarańczowy
  3. Dodaj sok z owoców i dokładnie wymieszaj. Powinieneś zauważyć oddzielający się skrzep.przepis na ser pomarańczowy
  4. Odstaw mleko na 15 minut. W tym czasie serwatka powinna wyraźnie oddzielić się od skrzepu.przepis na ser pomarańczowy
  5. Przelej skrzep do sitka wyłożonego chustą serowarską. Pozostaw do ocieknięcia na 1 – 2 godziny. Możesz zawinąć rogi i powiesić nad zlewem, aby serwatka powoli ociekała.przepis na ser pomarańczowy
  6. Przełóż ser do miski.

    przepis na ser pomarańczowy
    Ser pomarańczowy
  7. Gotowe!

Można przechowywać w lodówce przez 1 tydzień

UWAGI:

  • jeżeli chcesz ser o bardziej kwaskowym smaku, dodaj więcej cytryn
  • jeżeli chcesz uzyskać ser o intensywniejszym smaku pomarańczy dodaj więcej soku pomarańczowego
Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *