Ser pomarańczowy

Przepis na ser pomarańczowy

przepis na ser pomarańczowy
Ser pomarańczowy

Ser pomarańczowy jest u nas obowiązkowym dodatkiem do naleśników na słodko. Ma on śliczny pomarańczowy kolor oraz cytrusowy smak i aromat. Ser pomarańczowy możne stanowić bazę dla wielu innych słodkich deserów. Nutka pomarańczy idealnie komponuje się z owocami, dżemami, cukrem lub miodem.  Jest on kremowy i bardzo dobrze się rozsmarowuje.

Ser pomarańczowy jest idealnym rozwiązaniem dla zapracowanych. Przepis jest szybki i prosty, zawiera mało składników. Jest to ser świeży, dlatego możesz go zjeść zaraz po przygotowaniu.

Wydajność: z 1 litra mleka otrzymasz około 400 gram sera

Składniki:

  • 1 litr mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 150 ml soku z cytryny (2 – 3 cytryny)
  • 500 ml soku z pomarańczy (4 pomarańcze)

Sprzęt:

  • garnek
  • termometr
  • rózga / ubijaczka
  • sitko / durszlak
  • chusta serowarska / gaza
  • miseczka na gotowy ser

Przepis:

  1. Wyciśnij sok z cytryn i pomarańczy. Uważaj na pestki.przepis na ser pomarańczowy
  2. W garnku podgrzej mleko, ciągle mieszając, do temperatury 90 – 95°C. Uważaj, aby nie przypalić mleka.przepis na ser pomarańczowy
  3. Dodaj sok z owoców i dokładnie wymieszaj. Powinieneś zauważyć oddzielający się skrzep.przepis na ser pomarańczowy
  4. Odstaw mleko na 15 minut. W tym czasie serwatka powinna wyraźnie oddzielić się od skrzepu.przepis na ser pomarańczowy
  5. Przelej skrzep do sitka wyłożonego chustą serowarską. Pozostaw do ocieknięcia na 1 – 2 godziny. Możesz zawinąć rogi i powiesić nad zlewem, aby serwatka powoli ociekała.przepis na ser pomarańczowy
  6. Przełóż ser do miski.

    przepis na ser pomarańczowy
    Ser pomarańczowy
  7. Gotowe!

Można przechowywać w lodówce przez 1 tydzień

UWAGI:

  • jeżeli chcesz ser o bardziej kwaskowym smaku, dodaj więcej cytryn
  • jeżeli chcesz uzyskać ser o intensywniejszym smaku pomarańczy dodaj więcej soku pomarańczowego

2 thoughts on “Ser pomarańczowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.