przepis na ser maślankowy

Ser maślankowy – szybka alternatywa dla wiejskiego twarożku

Ser maślankowy, jak sama nazwa wskazuje, powstaje z maślanki domowej lub kupnej. Jest szybki i prosty w przygotowaniu. Ponieważ podgrzewamy go do dość wysokich temperatur 70 – 80°C, ser maślankowy jest dość suchy i kruszy się. W naszym domu często zastępuje twarożek do śniadania. Dodajemy do niego jogurt, szczypiorek, rzodkiewkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jest to nasz szybki i awaryjny sposób na brak twarogu w domu.

Przepis na ser maślankowy

Wydajność: z 1 litra maślanki otrzymasz 150 – 250 gram sera maślankowego

Składniki:

  • 1 litr maślanki – może być ze sklepu

Sprzęt:

  • garnek
  • łyżka
  • termometr
  • sitko lub durszlak
  • chusta serowarska lub gaza lub tetra

Przepis:

  1. Przelej maślankę do garnka i podgrzej, ciągle mieszając, do temperatury 70°C.przepis na ser maślankowy
  2. W tym czasie skrzep powinien wyraźnie oddzielić się od serwatki. Jeżeli tak się nie stanie, podnieś temperaturę do 80°C.przepis na ser maślankowy
  3. Przelej skrzep do sitka wyłożonego chustą serowarską.przepis na ser maslankowy
  4. Pozostaw do ocieknięcia w temperaturze pokojowej.
  5. Kiedy serwatka przestanie wyciekać, przełóż ser do miski i umieść w lodówce.

    przepis na domowy ser maślankowy
    Domowy ser maślankowy
  6. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.