przepis na ser maślankowy

Ser maślankowy – szybka alternatywa dla wiejskiego twarożku

Ser maślankowy, jak sama nazwa wskazuje, powstaje z maślanki domowej lub kupnej. Jest szybki i prosty w przygotowaniu. Ponieważ podgrzewamy go do dość wysokich temperatur 70 – 80°C, ser maślankowy jest dość suchy i kruszy się. W naszym domu często zastępuje twarożek do śniadania. Dodajemy do niego jogurt, szczypiorek, rzodkiewkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jest to nasz szybki i awaryjny sposób na brak twarogu w domu.

Przepis na ser maślankowy

Wydajność: z 1 litra maślanki otrzymasz 150 – 250 gram sera maślankowego

Składniki:

  • 1 litr maślanki – może być ze sklepu

Sprzęt:

  • garnek
  • łyżka
  • termometr
  • sitko lub durszlak
  • chusta serowarska lub gaza lub tetra

Przepis:

  1. Przelej maślankę do garnka i podgrzej, ciągle mieszając, do temperatury 70°C.przepis na ser maślankowy
  2. W tym czasie skrzep powinien wyraźnie oddzielić się od serwatki. Jeżeli tak się nie stanie, podnieś temperaturę do 80°C.przepis na ser maślankowy
  3. Przelej skrzep do sitka wyłożonego chustą serowarską.przepis na ser maslankowy
  4. Pozostaw do ocieknięcia w temperaturze pokojowej.
  5. Kiedy serwatka przestanie wyciekać, przełóż ser do miski i umieść w lodówce.

    przepis na domowy ser maślankowy
    Domowy ser maślankowy
  6. Gotowe!
Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *