przepis na ser gruziński

Ser Gruziński. Tradycyjny ser z regionu Imereti

Przepis na Ser Gruziński.

przepis na ser gruziński

Ser Gruziński jest to tradycyjnie wytwarzany w Imereti biały ser. Można go spotkać w każdym sklepie i pod każdym dachem. Istnieje wiele różnych przepisów i sposobów przygotowania tego przysmaku. My postanowiliśmy przetestować ten najbardziej powszechny.

Ser Gruziński wykorzystywany  jest do przygotowania khachapuri. Stanowi on również bazę do przygotowania innego znanego, gruzińskiego sera – Sulguni.

Wydajność: z 2 litrów mleka otrzymasz ok. 280 g sera

Składniki:

  • 2 litry mleka świeżego lub pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 0,5 – 1 g chlorku wapnia rozpuszczonego w 100 ml niechlorowanej wody – w przypadku mleka pasteryzowanego
  • 100 ml kwaśniej śmietany lub maślanki
  • podpuszczka zgodnie z zaleceniami (3 – 4 krople na 1 l mleka)
  • sól lub solanka

Solanka:

  • 200 g soli niejodowanej
  • 1 l przegotowanej wody
  • 2 g chlorku wapnia – opcjonalnie

Sprzęt:

  • garnek
  • łyżka
  • termometr
  • nóż
  • sitko / forma do sera

Przepis:

  1. Jeżeli używasz mleka pasteryzowanego, dodaj do niego rozpuszczony w wodzie chlorek wapnia. Dokładnie wymieszaj.
  2. Powoli podgrzej mleko do 37 – 39ºC. Mieszaj, aby się nie przypaliło.
  3. Dodaj do mleka kwaśną śmietanę lub maślankę. Dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
  4. Dodaj do mleka rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Dokładnie wymieszaj. Staraj się unikać tworzenia wirów w mleku.
  5. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  6. Sprawdź złom. Jeżeli otrzymałeś tzw. „clean break” oznacza to, że skrzep jest gotowy do dalszej obróbki. Jeżeli nie, odstaw go na kolejne 10 min i sprawdź ponownie.
  7. Potnij skrzep na 1 – 2 cm sześciany. Delikatnie przemieszaj.
  8. Odstaw na 20 minut.

    przepis na ser gruziński

  9. Powoli podgrzej skrzep (w serwatce) do max. 45ºC. W tym czasie delikatnie mieszaj skrzep, aby się równomiernie podgrzewał.
  10. Za pomocą łyżki lub ręki staraj się zagarnąć skrzep i uformować z niego bryłę.

    przepis na ser gruziński

  11. Przełóż skrzep do sita.

    przepis na ser gruziński

  12. Pozostaw do ocieknięcia w temperaturze pokojowej przez 8 godzin.
  13. Po godzinie przełóż skrzep na drugą stronę. Powtórz po kolejnych 4 godzinach.
  14. Po tym czasie natrzyj ser solą lub przełóż do solanki.
    • użyj soli o wadze 1,5% wagi gotowego sera
  15. Gotowe.

    przepis na ser gruziński

Przechowuj w lodówce do tygodnia (wersja solona) lub kilku tygodni w solance.

UWAGI:

  • z tego sera możesz przygotować inny gruziński ser Sulguni.

 

Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *