przepis na ser francuski bondon

Ser francuski Bondon – delikatny i kremowy

Przepis na ser francuski Bondon

przepis na ser francuski bondon

Ser Bondon jest to kolejny świeży ser pochodzący z Francji. Przygotowywany jest ze świeżego krowiego mleka, jednak można go z powodzeniem przygotowywać z mleka koziego.

W konsystencji ser francuski Bondon przypomina ser Neufchatel czy Labneh. Jest delikatny w smaku i kremowy w konsystencji. Idealnie spełnia zadanie sera kanapkowego.

Wydajność: z 1 litra mleka otrzymasz ok 100 g sera.

Składniki:

  • 1 l świeżego mleka lub 1 l mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
    • jeżeli używasz mleka pasteryzowanego dodaj 0,5 g chlorku wapnia rozpuszczonego w 20 ml niechlorowanej wody
  • bakterie mezofilne zgodnie z zaleceniami producenta
  • 2 krople podpuszczki
  • 50 ml niechlorowanej wody
  • sól
  • przyprawy opcjonalnie

Sprzęt:

  • garnek
  • łyżka
  • sitko lub durszlak
  • 2 chusty serowarskie
  • foremka
  • ciężarek od 2 do 5 kg (im więcej tym lepiej)

Przepis:

  1. W przypadku użycia mleka pasteryzowanego, dodaj rozpuszczony w wodzie chlorek wapnia.
  2. Podgrzej mleko do 18°C.
  3. Dodaj bakterie mezofilne. Rozsyp je po powierzchni mleka, po 2 minutach dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj podpuszczkę rozpuszczoną w wodzie. Dokładnie wymieszaj.
  5. Przykryj garnek pokrywką.
  6. Odstaw na 24 h w temperaturze pokojowej ok. 18 – 20°C.
  7. Przełóż skrzep do sitka lub durszlaka wyłożonego chustą serowarską. Zwiąż rogi chusty i powieś do odcieknięcia na 6 – 8 h, do momentu, aż serwatka przestanie wyciekać ze skrzepu.przepis na ser francuski bondon
  8. Wyłóż foremkę chustą serowarską i przełóż do niej skrzep.przepis na ser francuski bondon
  9. Obciąż foremkę ciężarem od 2 do 5 kg przez 4 – 8 h. My użyliśmy 2 kg (2 l słoik napełniony wodą)
  10. Wyjmij ser z foremki i przełóż do miski. Ser powinien mieć kremową konsystencję, bez grudek.
    Jeżeli ser ma grudki przetrzyj go przez sitko.przepis na ser francuski bondon
  11. Dopraw solą i ulubionymi przyprawami do smaku.
  12. Przełóż ser do małej foremki i owiń papierem do pieczenia.przepis na ser francuski bondon
  13. Gotowe.

Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

UWAGI:

  • przygotowanie sera trwa ponad 40 h, dlatego proponujemy użyć większej ilości mleka
  • najlepiej zacząć przygotowywanie sera z samego rana

 

Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *