przepis na ser feta

Domowy ser Feta

Przepis na domowy ser Feta

przepis na ser feta

Tan naprawdę jest to przepis na ser typu Feta. Prawdziwa feta wykonywana jest z mleka owczego lub jego mieszanki z mlekiem kozim. W tym przepisie użyjemy mleka krowiego, kupionego w sklepie.

Ser ten jest delikatniejszy, zarówno w smaku jak i konsystencji, od fety dostępnej w sklepie. Jednak ma on jedną zasadniczą przewagę. Możesz zrobić go samodzielnie w kuchni, dlatego jest to najlepsza, najzdrowsza i najpyszniejsza feta 🙂

Wydajność: z 2 litrów mleka otrzymamy ok 250 g sera Feta.

Składniki:

  • 2 litry mleka świeżego lub pasteryzowanego w niskiej temperaturze
    • w przypadku mleka pasteryzowanego: 0,5 g chlorku wapnia rozpuszczonego w 50 ml niechlorowanej wody
  • 0,2 g bakterii mezofilnych lub zgodnie z zaleceniami producenta
  • 1,5 ml podpuszczki lub zgodnie z wynikiem próby podpuszczki
  • 50 ml niechlorowanej wody
  • 2 łyżki soli serowarskiej

Sprzęt:

  • garnek
  • rózga / ubijak
  • łyżka
  • sitko / durszlak
  • chusta serowarska lub gaza
  • foremka

Przepis:

  1. Podgrzej mleko do 30ºC. Mieszaj, aby się nie przypaliło.
  2. Dodaj kultury bakterii mezofilnych. Posyp je po powierzchni mleka i odczekaj 2 -3 minuty. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na 1 godzinę.przepis na ser feta
  3. Dodaj rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Dokładnie wymieszaj. Staraj się nie tworzyć wirów. Odstaw na 1 godzinę , utrzymując temperaturę 30°C.
  4. Pokrój skrzep na kostkę o boku 1,5 cm. Odstaw na 10 min, aby skrzep stężał.przepis na ser feta
  5. Delikatnie mieszaj skrzep dużą łyżką przez 20 min. Staraj się go nie rozdrobnić.
  6. Przełóż skrzep na durszlak wyłożony chustą serowarską. Zostaw do odsączenia na 4 godziny.
  7. Wyjmij ser z chusty i pokrój w plastry o grubości ok 2 – 3 cm. Następnie każdy plaster pokrój w kostkę.
    przepis na ser feta
  8. Posyp ser solą. Odstaw na kilka godzin.
  9. Gotowe.

UWAGI:

  • Możesz odstawić ser na 3 – 4 dni do lodówki, aby trochę dojrzał.
  • Możesz umieścić ser w solance.
  • Ser można spożywać od razu po przygotowaniu.
Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *