Ser cytrynowy

Przepis na ser cytrynowy

przepis na ser cytrynowy
Ser cytrynowy

Przepis na ser cytrynowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jest on zdecydowanie bardziej cytrynowy w smaku niż paneer. I w tym tkwi jego cały urok. Ser cytrynowy można podawać na słodko np. z cukrem i rodzynkami do naleśników lub wytrawnie z solą i ziołami. Dodając zioła, trzeba wziąć pod uwagę jego kwaskowy smak. My dodajemy do niego odrobinę suszonej skórki z cytryny z bazylią lub miętą. Jest tutaj duże pole do eksperymentów smakowych.

Wydajność: z 1 litra mleka otrzymasz około 200 gram sera

Składniki:

  • 1 litr mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 200 ml soku z cytryny (3 – 4 cytryny)
  • sól
  • zioła – niekoniecznie

Sprzęt:

  • garnek
  • termometr
  • rózga / ubijaczka
  • sitko / durszlak
  • chochla
  • chusta serowarska / gaza
  • miseczka na gotowy ser

Przepis:

  1. W garnku podgrzej mleko do temperatury 80 – 90°C.  Mieszaj, aby się nie przypaliło.

    przepis na ser cytrynowy

  2. Zdejmij garnek z ognia i dodaj sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Powinieneś zauważyć oddzielający się skrzep.
    przepis na ser cytrynowy
  3. Odstaw na 15 minut. W tym czasie serwatka powinna wyraźnie oddzielić się od skrzepu.
  4. Przelej skrzep do sitka wyłożonego chustą serowarską. Pozostaw do ocieknięcia na 1 – 2 godziny

    przepis na ser cytrynowy

  5. Przełóż ser do miski. Dodaj sól i zioła
  6. Gotowe!

    przepis na ser cytrynowy
    Ser cytrynowy

Można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.

 

Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *