przepis na ser chongos zamoranos

Chongos Zamoranos – meksykański deser z cynamonową nutą

Przepis na ser Chongos Zamoranos.

przepis na ser chongos zamoranos

Chongos Zamoranos to deser, bardzo popularny w Meksyku. Jest przygotowywany na bazie sera podpuszczkowego oraz syropu z brązowego cukru i cynamonu.

Jest kilka metod przygotowania tego sera. Postanowiliśmy wypróbować tę tradycyjną, jednak bardziej czasochłonną. Było warto.

Chongos Zamoranos to idealny deser, który pozytywnie zaskoczy nie jednego seromaniaka.

Wydajność: z 2 l mleka otrzymasz ok 300 g sera.

Składniki:

  • 2 l mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 1 g chlorku wapnia rozpuszczonego w 30 ml niechlorowanej wody
  • podpuszczka zgodnie z zaleceniami
  • 50 ml niechlorowanej wody
  • 85 g brązowego cukru
  • 5 cm laska cynamonu

Syrop:

  • 450 ml wody
  • 340 g brązowego cukru
  • 5 cm laska cynamonu

Sprzęt:

  • garnek
  • termometr
  • łyżka
  • nóż
  • sitko
  • chusta serowarska / gaza
  • chochla
  • rondel z grubym dnem / patelnia z grubym dnem

Przepis:

  1. Dodaj do mleka rozpuszczony w wodzie chlorek wapnia i dokładnie wymieszaj.
  2. Podgrzej mleko do temperatury 43°C ciągle mieszając, aby nie przypaliło się na dnie.
  3. Rozpuść w wodzie podpuszczkę i dodaj do mleka. Dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 – 3 godziny.
  4. Sprawdź złom. Jeżeli skrzep jest odpowiednio zwięzły pokrój go na duże prostopadłościany.
  5. Posyp powierzchnię skrzepu cukrem, a w przestrzeń między kawałkami skrzepu włóż rozdrobniony na kilka mniejszych kawałków, cynamon.
    przepis na ser chongos zamoranos
  6. Postaw garnek ze skrzepem na najmniejszym ogniu, tak aby podgrzewał się, a nie zagotował. Podczas gotowania skrzep może ulec rozdrobnieniu.
  7. Podgrzewaj nieustanie przez ok. 3 godzin. Nie mieszaj, aby nie uszkodzić skrzepu. W tym czasie skrzep mocno skurczy się.
    przepis na ser chongos zamoranos
  8. Po ok. 2,5 godz. postaraj się delikatnie obrócić skrzep, tak aby równomiernie ogrzał się z każdej strony. Podgrzewaj przez pozostałe 30 min.
  9. Wyjmij skrzep z serwatki. Przełóż do sitka wyłożonego chustą serowarską.
    przepis na ser chongos zamoranos
  10. Pokrój skrzep na mniejsze kawałki.
  11. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.

W trakcie gotowania skrzepu przygotuj syrop.

  1. Do rondla / patelni wlej wodę, dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj.
  2. Podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru.
  3. Doprowadź do wrzenia.
  4. Gotuj do momentu zredukowania się syropu przez 15 – 20 min.
  5. Odstaw do ostudzenia.

Przygotowanie Chongoz Zamoranos

  1. Kiedy ser całkowicie wystygnie oraz ocieknie, przełóż go do miseczki.
    przepis na ser chongos zamoranos
  2. Zalej syropem i włóż do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie ser nabierze wyraźniejszego smaku i aromatu.przepis na ser chongos zamoranos
  3. Gotowe!

Przechowuj w lodówce do 1 tygodnia.

Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *