Przepis na ser Ricotta

Ricotta z serwatki

Przepis na Ricottę z serwatki.

Przepis na ser Ricotta

Ricotta z serwatki jest serem zwarowym. Jest to ser włoski, bardzo delikatny i miękki. Jego przygotowanie jest banalnie proste i pozwala na wykorzystanie serwatki, powstałej po produkcji serów podpuszczkowych.

Wydajność:  z 3 l serwatki otrzymasz 120 g Ricotty

Składniki:

  • 3 litry serwatki
  • 1 łyżeczka (5 g) kwasku cytrynowego
  • 100 ml niechlorowanej wody lub uprzednio przegotowanej i wystudzonej
  • 1 litr mleka – opcjonalnie, zwiększa ilość sera

Sprzęt:

  • garnek
  • termometr
  • łyżka
  • sitko
  • chusta serowarska złożona podwójnie

Przepis:

  1. Rozpuść kwasek cytrynowy w wodzie.
  2. Podgrzej serwatkę do ok 90 – 93°C.przepis na ser ricotta
  3. Zdejmij z ognia.
  4. Dodaj rozcieńczony kwasek cytrynowy. Dokładnie wymieszaj.
  5. Mieszaj ok 1 minuty.
  6. Pozostaw do ostygnięcia.
  7. Przelej na sitko wyłożone chustą serowarską i pozostaw do ocieknięcia przez 1 – 2 godziny lub dłużej (im dłużej będzie ociekać, tym bardziej zwarta będzie konsystencja).przepis na ser ricotta
  8. Kiedy serwatka przestanie kapać, przełóż ser do miseczki i włóż do lodówki.
  9. Możesz ją dowolnie przyprawiać np. na słodko dodając cukier i rodzynki lub dodając sól i szczypiorek. Jeżeli chcesz, aby była bardziej kremowa, możesz dodać odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego.przepis na ser ricotta

UWAGI:

  • Ricotta powstaje z białek serwatkowych, których jest niewiele, dlatego ilość otrzymanego sera z samej serwatki jest znikoma. Warto dodać mleko, aby zwiększyć ilość sera.
  • Jeżeli koagulacja będzie zachodziła powoli, możesz dodać więcej kwasku.
  • Jeżeli otrzymany skrzep będzie delikatny i drobny, może to oznaczać przekwaszenie serwatki. W takim przypadku Ricotta nie powstanie.

 

Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *