przepis na ser queso palmita

Queso Palmita – smak Wenezueli

Przepis na Queso Palmita.

przepis na ser queso palmita

Queso Palmita to świeży, słony, biały ser farmerski pochodzący z wenezuelskiego stanu Zulia. Produkuje się go tradycyjnie z pasteryzowanego mleka. Ser jest smaczny i prosty w przygotowaniu.

Wydajność: z 2 litrów mleka otrzymasz ok. 400 g sera

Składniki:

  • 2 litry mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 200 ml kefiru
  • 0,5 – 1 g chlorku wapnia rozpuszczonego w 30 ml niechlorowanej wody
  • podpuszczka zgodnie z zaleceniami
  • 30 ml niechlorowanej wody
  • 48 g soli niejodowanej

Sprzęt:

  • garnek
  • termometr
  • łyżka
  • nóż
  • chochla
  • sitko lub foremka do sera

Przepis:

  1. Dodaj do mleka rozpuszczony w wodzie chlorek wapnia. Dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj do mleka kefir. Dokładnie wymieszaj.
  3. Podgrzej mleko do temperatury 35ºC – 38ºC. Mieszaj, aby mleko się nie przypaliło.
  4. Dodaj do mleka 10 g soli. Dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj do mleka rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Dokładnie wymieszaj.
  6. Odstaw mleko na 30 – 40 minut w ciepłe miejsce.
  7. Sprawdź złom. Jeżeli otrzymałeś czyste pęknięcie tzw. clean break, oznacza to, że skrzep ma właściwą konsystencję. Jeżeli nie, odstaw mleko na kolejne 10 minut i sprawdź złom ponownie.
  8. Potnij skrzep na 2 cm sześciany.przepis na ser queso palmita
  9. Odstaw skrzep na 5 minut.
  10. Mieszaj skrzep przez 20 – 30 minut. Staraj się nie uszkodzić zbytnio skrzepu.przepis na ser queso palmita
  11. Odlej za pomocą chochli 700 ml serwatki.przepis na ser queso palmita
  12. Dodaj do skrzepu resztę soli i delikatnie wymieszaj.
  13. Przenieś skrzep do formy lub sitka.przepis na ser queso palmita
  14. Pozostaw do ocieknięcia przez 4 godziny. W tym czasie obracaj ser co 30 minut.przepis na ser queso palmita
  15. Pozostaw ser w temperaturze pokojowej przez 12 godzin.
  16. Wyjmij z foremki.przepis na ser queso palmita
  17. Gotowe.

Przechowuj w lodowce do 1 tygodnia.

Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *