przepis na ser queso fresco

Queso Fresco – świeży ser prosto z Ameryki Łacińskiej

Przepis na ser Queso Fresco

przepis na ser queso fresco

Jak sama nazwa wskazuje, Queso Fresco to „świeży ser” pochodzący z Ameryki Łacińskiej. Jego przygotowanie jest bardziej pracochłonne w porównaniu do Queso Blanco, jednak smak jest dużo lepszy. Przepisów na ser Queso Fresco jest mnóstwo. W jednych obok podpuszczki dodawany jest ocet lub kwasek cytrynowy, w innych używana jest sama podpuszczka. Jednak procedura przygotowania Queso Fresco jest zawsze podobna. Jaki przepis wypróbujesz, i jakich składników użyjesz, zależy od Ciebie.

Ser Queso Fresco ma łagodny, świeży smak. Idealnie komponuje się z miodem i słodkimi owocami.

Wydajność: z 2 litrów mleka otrzymasz ok. 250 g sera

Składniki:

  • 2 litry mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • bakterie mezofilne zgodnie z zaleceniami producenta lub 1 l maślanki z żywymi kulturami bakterii bez konserwantów i innych dodatków
  • 1,5 ml podpuszczki lub zgodnie z zaleceniami producenta
  • 50 ml niechlorowanej wody
  • 30 ml octu winnego lub 1 g kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 50 ml niechlorowanej wody (opcjonalnie)
  • ½  łyżeczki soli

Sprzęt:

  • garnek
  • termometr
  • łyżka
  • chochla
  • sitko lub durszlak
  • chusta serowarska
  • foremka
  • ciężarki ok. 1 – 5 kg

Przepis:

  1. Podgrzej mleko do temperatury 32°C, dodaj kultury bakterii. Dokładnie wymieszaj.
    • jeżeli dodajesz maślankę dokładnie wymieszaj ją z mlekiem i podgrzej do 32°C
  2. Dodaj ocet lub kwasek cytrynowy rozpuszczony w wodzie. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
    Ten punkt możesz pominąć i przejść od razu do pkt 3.
  3. Dodaj podpuszczkę rozpuszczoną w wodzie. Dokładnie wymieszaj.
  4. Pozostaw na 30 -40 minut.
  5. Jeżeli użyłeś samej podpuszczki po tym czasie sprawdź złom. Ser powinien mieć odpowiednią, zwartą konsystencję.
  6. Potnij skrzep na kostki o boku 1 cm. Odstaw na 5 min.przepis na ser queso fresco
  7. Ciągle mieszając, podnieś powoli temperaturę do 40°C. Staraj się mieszać delikatnie, aby nie rozdrobnić skrzepu. Utrzymuj temperaturę  40°C przez 20 minut.
  8. Odstaw na 5 min, aby skrzep stężał.przepis na ser queso fresco
  9. Przełóż skrzep do sitka wyłożonego chustą serowarska. Pozostaw do ocieknięcia przez 10 minut. Delikatnie ściśnij skrzep przez chustę, tak aby wycisnąć więcej serwatki.przepis na ser queso fresco
  10. Przełóż do miseczki, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
  11. Przełóż do formy wyłożonej chustą i prasuj pod ciężarem przez 1 – 2 h.
  12. Włóż do lodówki na godzinę, aby stężał.przepis na ser queso fresco
  13. Gotowe.

Możesz przechowywać ser w lodówce pod przykryciem do 2 tygodni.

UWAGI:

  • możesz pominąć w przepisie ocet i kwasek cytrynowy. W wielu przepisach używana jest tylko podpuszczka
  • im większy ciężar użyjesz do prasowania sera, tym bardziej będzie on suchy i zbity
Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *