Przepis na ser Queso Blanco
Queso blanco oznacza „biały ser”. Jest to bardzo prosty ser, którego proces produkcji jest podobny do Paneeru. Do przygotowania sera Queso Blanco potrzebnych jest dosłownie kilka składników, które znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje chwilę. Ser Queso Blanko jest idealnym rozwiązaniem na upalne dni, kiedy produkcja większości serów jest niemożliwa.
Ser Queso Blanco ma ścisłą lekko gumową konsystencję oraz delikatnie słodkawy smak. Nadaje się do smażenia i obróbki w wysokich temperaturach, ponieważ nie topi się ani nie rozpada. Można nim zastąpić tofu lub dodawać do zapiekanek czy zup.
Wydajność: z 2 litrów mleka otrzymasz ok 300 – 400 g sera.
Składniki:
- 2 l mleka pasteryzowanego
- 30 ml octu winnego lub jabłkowego
- ½ łyżeczka soli
- przyprawy opcjonalnie
Sprzęt:
- garnek
- termometr
- łyżka
- sitko lub durszlak lub foremka
- chusta serowarska / tetra / gaza
Przepis:
- Podgrzej mleko do temperatury 82 – 85°C, ciągle mieszając, aby się nie przypaliło.
- Zdejmij z ognia i zacznij powoli dolewać octu, ciągle mieszając. Powinieneś zauważyć wydzielający się z mleka skrzep i jasną serwatkę. Jeżeli serwatka jest mleczna dodaj trochę więcej octu.
- Przelej skrzep na sitko wyłożone chustą serowarską.
- Dodaj sól i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Związać rogi chusty i powieś do ocieknięcia.
- Jeżeli posiadasz formę do sera, możesz wyłożyć ją chustą serowarską, przełożyć do niej skrzep i obciążyć ją niewielkim ciężarem przez kilka godzin. Nada to serowi ładny, regularny kształt.
- Gotowe.
Ser możesz przechowywać w lodówce pod przykryciem do 2 tygodni.
UWAGI:
- w serze wyczuwalna jest delikatna nuta octu. Jeżeli nie lubisz tego smaku lub nie chcesz używać octu możesz przygotować Paneer
Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w „Serowe problemy”.
Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂
Czy ten ser można moczyc w solance?
Myślę, że może się rozpaść podczas moczenia. Sól dodawana jest bezpośrednio do masy serowej.