domowa serowarnia

Przyrządy serowarskie czyli 7 niezbędnych rzeczy do robienia sera, które już posiadasz w swojej kuchni.

Przyrządy serowarskie, początki

Chcecie zacząć przygodę z domową produkcją sera, ale obawiacie się, że sprzęt będzie dużo kosztował? Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że serowarstwo to drogie hobby. Po części jest to prawda. Gdy złapiecie serowego bakcyla i będziecie chcieli robić co raz bardziej skomplikowane sery, to na pewno z czasem przyjdzie moment, kiedy będziecie się zastanawiać czy kupić drogą formę lub inny kosztowne przyrządy serowarskie.

Na początek jednak się tym nie zamartwiajcie . Nie musicie od razu wyposażać swojej kuchni w specjalistyczny sprzęt. Właściwie większość potrzebnych rzeczy już w niej macie. Dzięki temu, bez zbędnych inwestycji, możecie się przekonać  czy serowarstwo jest dla Was. Oczywiście sprawdza się tutaj przysłowie, że „w miarę jedzenia rośnie apetyt”. Tak było w naszym przypadku. Najpierw kupiliśmy foremki, potem kolejne do serów prasowanych, następnie zamówiliśmy u stolarza prasę do sera, większe kotły, specjalne kratki do ociekania… I skończyło się na tym, że jedno pomieszczenie przeznaczyliśmy na miejsce składowania naszych serowarskich skarbów.

Wróćmy jednak do początku. Na naszej stronie będziemy chcieli pokazać Wam, że do produkcji domowego sera nie zawsze potrzeba specjalistycznego sprzętu. Przygotowując przepisy, staramy się używać tego co mamy w naszym podstawowym wyposażeniu kuchni. I da się!

Domowa serowarnia – niezbędne wyposażenie

Pamiętajcie, że wszystkie przyrządy serowarskie w domowej produkcji sera muszą być czyste i możliwe do sterylizacji. Najlepiej  sprawdza się stal nierdzewna, plastik (nieuszkodzony), lub silikon. Odradzamy wszystkie przedmioty drewniane. Ciężko się je czyści i w szczelinach, rysach i mikroskopijnych zagłębieniach mogą rozwijać się bakterie. Więcej o  utrzymywaniu czystości i sterylizacji narzędzi przeczytacie tutaj.

Co w takim razie jest niezbędne w domowej serowarni i bez czego nie możemy się obejść?:

  1. garnek
    przyrządy serowarskie

    • złota zasada: lepiej używać większego garnka niż wymaga tego przepis. Dlaczego? W trakcie produkcji sera często coś dolewamy, mieszamy itp. Warto używać garnka o pojemności min. 5 l
    • używamy garnków ze stali nierdzewnej, pokrytych emalią oraz żeliwnych pokrytych powłoką. Nie nadają się te aluminiowe i żeliwne bez powłoki, ponieważ wchodzą w reakcję z mlekiem zmieniając jego smak.
    • najlepiej sprawdzą się garnki z grubym dnem, które umożliwiają równomiernie ogrzewanie mleka oraz jego szybkie stygnięcie
    • garnek musi posiadać pokrywkę aby ograniczyć ochładzanie mleka na jego powierzchni
    • więcej o garnkach i ich zastosowaniu przeczytasz tutaj.
  2. rózga/ ubijaczka

    przyrządy serowarskie

    • powinna być na tyle długa żebyście, bez względu na wielkość garnka, mogli dotknąć nią dna podczas mieszania
  3. termometr

    przyrządy serowarskie

    • jest niezbędny, dlatego warto się w niego zaopatrzyć
    • zwróćcie uwagę na zakres temperatur. W serowarstwie szczególnie ważne są te od 20°C do 100°C
    • idealnie jeżeli pozwala odczytywać temperatury zarówno w stopniach Celsjusza jak i Fahrenheita, z czasem zaczniecie szukać przepisów sami i często natraficie na te amerykańskie
    • powinien być dokładny i szybko reagować na zmiany temperatury
    • dobrze, aby posiadał klips do przymocowania do garnka. Pozwoli to uniknąć mieszania jedną ręką i trzymania termometru w drugiej. Poza tym, czasami podnoszenie temperatury trwa dłuuugo, więc po prostu będzie wygodniej.
  4. tetra/ gaza/ chusta serowarska
    przyrządy serowarskie - chusta serowarska

    • sprawdzą się wszystkie rodzaje
    • każdy z materiałów posiada różną wielkość oczek, co przy produkcji sera o malutkim skrzepie np. Ricotty, może mieć istotne znaczenie
    • lepiej posiadać większe powierzchnie tych materiałów, przy da się to podczas ociekania lub prasowania
    • jeżeli zdecydujecie się tetrę lub gazę pamiętajcie, że podczas ociekania masy serowej chusta nasiąka rozpuszczonym białkiem. Dlatego należy je najpierw dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, a następnie wyprać w gorącej (najlepiej wygotować). Poza przenoszeniem bakterii, źle konserwowane chusty nie wchłaniają serwatki i szybko się zużywają.
  5. długi nóż
    przyrządy serowarskie - nóż

    • najlepszy będzie ze stali nierdzewnej
    • jego rękojeść, po dotknięciu dna, powinna wystawać ponad skrzep
    • sprawdzi się nóż do krojenia ciasta
    • musi być na tyle ostry, aby podczas krojenia nie rozrywał skrzepu
  6. duża łyżka/ szpatułka ze stali nierdzewnej lub silikonowa

    przyrządy serowarskie

    • niezbędna przy mieszaniu skrzepu, tak aby go nie rozdrobnić
    • powinna być, tak jak w przypadku innych przyrządów, wystarczająco długa
    • musi być łatwa w czyszczeniu i sterylizacji
  7. sitko / durszlak

    • w domowej serowarni sprawdzą się wyśmienicie jako foremki do serów
    • muszą być łatwe w czyszczeniu, dlatego najlepiej sprawdzają się plastikowe
    • są tanie, o różnych kształtach i pojemności, dlatego jeżeli nie posiadacie żadnego, warto się w takie zaopatrzyć

Dodatkowo:

  • filtr do wody typu Brita. Woda używana w procesach serowarskich powinna być niechlorowana. Jeżeli nie mamy filtru, odpowiednio wcześniej musimy przegotować wodę
  • osobny garnek na serwatkę. Serwatka jest bardzo wartościowym produktem, z którego możemy przygotować np. Ricottę lub dodać do chleba. Warto więc ją zebrać podczas przygotowywania serów. Więcej o serwatce przeczytacie tutaj. 
  • kratka, podkładka. Przydatna przy ociekaniu serów i ich dojrzewaniu. Przy ociekaniu pozwala uniknąć sytuacji, w której ser będzie stał w serwatce, która z niego wycieka. W trakcie dojrzewania pozwala na swobodną cyrkulację powietrza. Najlepsze będą ze stali nierdzewnej lub plastikowe. Można użyć kratek do studzenia ciasta – sprawdzony patent.
  • pojemnik na solankę. Najlepszy będzie szklany lub ze stali nierdzewnej z możliwością zamykania. Solankę możemy użyć kilkukrotnie dlatego ważne jest jej odpowiednie przechowywanie
  • foremki do serów prasowanych np. Goudy. Niestety, takie foremki musicie kupić. Są one wzmacniane, ze specjalnym wieczkiem.

 

Na początek to tyle. Produkcję swoich domowych serów możecie zacząć od przedmiotów, które już macie w swojej kuchni. Podstawowe przyrządy serowarskie pozwolą wam dowiedzieć się czy robienie sera stanie się waszą pasją, a jeżeli nie pasją to sposobem na jedzenie smaczniejszych przetworów mlecznych.  Jeżeli nie posiadacie w swojej kuchni wszystkich sprzętów to z pewnością niewielkim kosztem je dokupicie. Do dzieła.

Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *