Twaróg z dodatkiem zwykłego mleka

przepis na twaróg
Twaróg z dodatkiem słodkiego mleka

Przepis na twaróg

Składniki:

  • 2 l zsiadłego mleka (przepis na zsiadłe mleko znajdziecie tutaj)
  • 1 l zwykłego mleka, może być pasteryzowane w niskiej temperaturze

Sprzęt:

  • 2 garnki
  • łyżka
  • chochla
  • chusta serowarska
  • sitko

Przepis:

  1. Przełóż zsiadłe mleko do garnka. Staraj się przy tym nie rozdrobnić zbytnio skrzepu.
Przepis na twaróg
Zsiadłe mleko

2. W drugim garnku zagotuj zwykłe mleko.

3. Kiedy mleko zacznie wrzeć, przelej je do garnka z kwaśnym mlekiem i delikatnie mieszaj do momentu pojawienia się skrzepu.

Przepis na twaróg - Dodawanie mleka

4. Delikatnie mieszaj skrzep przez kilka minut, jednocześnie uważając, aby zbytnio go nie rozdrobnić.

Przepis na twaróg

5. Odstaw całość do wystudzenia na 2 – 3 godziny.

6. Przełóż kawałki skrzepu do chusty serowarskiej umieszczonej w sitku.

Przepis na twaróg

7. Pozostaw do ocieknięcia.

8. Po ocieknięciu możesz twaróg dodatkowo osuszyć prasując go. Wystarczy, że na owinięty w chustę twaróg położysz garnek / słoik napełniony wodą. Uzyskany twaróg będzie bardziej zbity.

przepis na twaróg
Twaróg

 

Uwagi:

  • Nie należy odcedzać ciepłego twarogu, bo będzie suchy.
  • Twaróg można  zawinąć w chustę i powiesić do ocieknięcia.
  • Prawidłowo podgrzany skrzep da twaróg dość miękki.
  • Pozostała serwatkę możesz dodać zamiast wody do ciasta chlebowego.
  • Z powyższej ilości mleka uzyskasz ok. 500g twarogu

2 thoughts on “Twaróg z dodatkiem zwykłego mleka

  1. Przepis na twaróg fantastyczny i bardzo prosty w wykonaniu. Po odsączeniu wydawał się nadal miękki, ale w lodówce stężał porządnie. Był bardziej gładki niż kupne twarogi (ziarna były mniejsze) i wyszedł dość tłusty (mleko 3,2 % zakwaszone śmietaną 18%). Swoją drogą bardzo dawno nie piłem zsiadłego mleka i byłem zaskoczony jego delikatnym smakiem – smakowało bardziej jak śmietana niż jogurt czy maślanka.

    Mam pytanie dotyczące serwatki pozostałej po takim twarogu. Czy nadaje się ona do zrobienia karmelowego sera mysost lub do ciasta na chleb?

    1. Do ciasta na chleb zdecydowanie. Od kilku lat nie kupuję chleba – robię sama i bardzo często używam do tego serwatki. Chleb jest dłużej świeży, a i smak wszystkim domownikom odpowiada. Jeśli zdarzy się czasem, że zabraknie mi serwatki, to gdy tylko następnym razem już ją mam i używam, słyszę: „Ale pyszny chleb Ci dzisiaj wyszedł!” I zdarza się, że tego samego dnia muszę piec go ponownie, bo żarłoki przestają od kontrolować granicę sytości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.