Twaróg z dodatkiem zwykłego mleka

przepis na twaróg
Twaróg z dodatkiem słodkiego mleka

Przepis na twaróg

Składniki:

  • 2 l zsiadłego mleka (przepis na zsiadłe mleko znajdziecie tutaj)
  • 1 l zwykłego mleka, może być pasteryzowane w niskiej temperaturze

Sprzęt:

  • 2 garnki
  • łyżka
  • chochla
  • chusta serowarska
  • sitko

Przepis:

  1. Przełóż zsiadłe mleko do garnka. Staraj się przy tym nie rozdrobnić zbytnio skrzepu.
Przepis na twaróg
Zsiadłe mleko

2. W drugim garnku zagotuj zwykłe mleko.

3. Kiedy mleko zacznie wrzeć, przelej je do garnka z kwaśnym mlekiem i delikatnie mieszaj do momentu pojawienia się skrzepu.

Przepis na twaróg - Dodawanie mleka

4. Delikatnie mieszaj skrzep przez kilka minut, jednocześnie uważając, aby zbytnio go nie rozdrobnić.

Przepis na twaróg

5. Odstaw całość do wystudzenia na 2 – 3 godziny.

6. Przełóż kawałki skrzepu do chusty serowarskiej umieszczonej w sitku.

Przepis na twaróg

7. Pozostaw do ocieknięcia.

8. Po ocieknięciu możesz twaróg dodatkowo osuszyć prasując go. Wystarczy, że na owinięty w chustę twaróg położysz garnek / słoik napełniony wodą. Uzyskany twaróg będzie bardziej zbity.

przepis na twaróg
Twaróg

 

Uwagi:

  • Nie należy odcedzać ciepłego twarogu, bo będzie suchy.
  • Twaróg można  zawinąć w chustę i powiesić do ocieknięcia.
  • Prawidłowo podgrzany skrzep da twaróg dość miękki.
  • Pozostała serwatkę możesz dodać zamiast wody do ciasta chlebowego.
  • Z powyższej ilości mleka uzyskasz ok. 500g twarogu
Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *