przepis na burrate

Burrata – pyszny ser z Mozzarelli i Ricotty

Przepis na Burratę

przepis na burrate

Burrata jest to Mozzarella nafaszerowana serem Ricotta. Brzmi pysznie prawda? Do przygotowania Burraty wykorzystamy zarówno mleko jak i serwatkę, powstałą przy produkcji ekspresowej Mozzarelli. Przygotowując serowe „pierogi” niezbędna będzie odrobina wprawy i wyczucia. Plus jest taki, że nieważne jak będą wyglądały pierogi i tak będą smakować wyśmienicie! Sprawdziliśmy w praktyce.

Burrata nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją również podawać na drugi dzień z pomidorami, polaną sosem balsamicznym i posypaną świeżą bazylią. PYCHA!

Składniki na Mozzarellę:

  • 2 litry mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze do przygotowania Mozzarelli
  • 3,5 g (1 niepełna łyżeczka) kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 50 ml niechlorowanej wody lub 80 ml soku z cytryny
  • 1,25 ml (ok. 14 kropel) podpuszczki
  • 50 ml niechlorowanej wody
  • 2 łyżki soli niejodowanej

Składniki na Ricottę:

  • 1 litr mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze do przygotowania Ricotty
  • 5 g kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 30 ml  chłodnej wody
  • 14 g (1 łyżka) masła
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 5 g soli

Sprzęt:

  • garnek
  • garnek do przelania serwatki
  • rózga / ubijak
  • chochla lub łyżka z dziurkami
  • łyżki
  • 2 sitka lub durszlaki
  • chusta serowarska
  • miska
  • miska lub deska do Mozzarelli
  • miseczka z lodowatą wodą

Przepis na Mozzarellę w ekspresowym tempie:

  1. Przelej mleko do garnka.
  2. Do zimnego mleka dodaj rozpuszczony kwasek cytrynowy lub sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
  3. Powoli podgrzej mleko do temperatury 32 – 33°C. Powinieneś zauważyć małe kawałeczki skrzepu.  Jeżeli nie zauważysz żadnych oznak koagulacji, podnieś temperaturę do 37°C.przepis na ser mozzarella
  4. Dodaj do mleka rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Delikatnie mieszaj przez 3o sekund.
  5. Podgrzej mleko do 37 – 40°C. Skrzep powinien wyraźnie oddzielić się od serwatki. Odstaw na 3 – 5 minut.przepis na ser mozzarella
  6. Sitko połóż na drugim garnku. Serwatka będzie niezbędna do przygotowania Ricotty.
  7. Przenieś skrzep na sitko i dokładnie odciśnij z nadmiaru serwatki.
  8. Na tym etapie możesz dodać odrobinę soli do skrzepu.

    Przepis na Ricottę:

  9. Dodaj mleko do serwatki. Dokładnie wymieszaj.
  10. Podgrzej do temperatury 79°C. Cały czas delikatnie mieszaj. W trakcie podgrzewania powinien pojawić się skrzep.przepis na burrate
  11. Jeżeli serwatka jest nadal mleczna dodaj do niej partiami rozpuszczony kwasek cytrynowy.
  12. Odstaw na 5 minut.
  13. Za pomocą łyżki z dziurkami przenieś Ricottę na sitko wyłożone chustą serowarską.
    Pozostała serwatkę wykorzystamy do produkcji Mozzarelli.przepis na burrate
  14. Pozostaw do ocieknięcia na 3 minuty.
  15. Przełóż Ricottę do miski. Dodaj masło, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.przepis na burrate

    Przepis na Burratę:

  16. Podgrzej Serwatkę do 80°C.
  17. Dodaj sól do serwatki. Dokładnie wymieszaj.
  18. Odciśnięty skrzep Mozzarelli przełóż na chochlę i zanurz w gorącej serwatce na ok. 10 – 15 sekund.przepis na ser mozzarella
  19. Wyjmij skrzep i przełóż do miski lub na deskę. Szybko zagniataj łyżkami lub ręką, tak jak cisto chlebowe. Uwaga! Skrzep jest bardzo ciepły.przepis na ser mozzarella
    • dzięki zagniataniu równomiernie rozprowadzasz ciepło do wnętrza Mozzarelli i nadajesz mu odpowiedniej konsystencji
  20. Powtarzaj pkt. 18 i pkt. 19 do momentu aż uzyskasz gładki i błyszczący ser, o ciągnącej, gumowatej konsystencji.
  21. Za pomocą palców spłaszcz Mozzarellę, tak aby miała minimum 7 cm na 7 cm.
  22. Na środek nałóż wcześniej przygotowaną Ricottę. Złącz ze sobą przeciwległe boki Mozzarelli tworząc mała paczuszkę. Dokładnie zlep krawędzie, aby Ricotta nie wypłynęła.przepis na burrate
  23. Umieść zawiniątko w gorącej serwatce na 8 – 10 s, aby krawędzie dobrze się skleiły.
  24. Przenieś do miseczki z lodowatą wodą. Poczekaj, aż ser się ochłodzi.przepis na burrate
  25. Gotowe!

 

Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *