przepis na burrate

Burrata – pyszny ser z Mozzarelli i Ricotty

Przepis na Burratę

przepis na burrate

Burrata jest to Mozzarella nafaszerowana serem Ricotta. Brzmi pysznie prawda? Do przygotowania Burraty wykorzystamy zarówno mleko jak i serwatkę, powstałą przy produkcji ekspresowej Mozzarelli. Przygotowując serowe „pierogi” niezbędna będzie odrobina wprawy i wyczucia. Plus jest taki, że nieważne jak będą wyglądały pierogi i tak będą smakować wyśmienicie! Sprawdziliśmy w praktyce.

Burrata nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją również podawać na drugi dzień z pomidorami, polaną sosem balsamicznym i posypaną świeżą bazylią. PYCHA!

Składniki na Mozzarellę:

  • 2 litry mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze do przygotowania Mozzarelli
  • 3,5 g (1 niepełna łyżeczka) kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 50 ml niechlorowanej wody lub 80 ml soku z cytryny
  • 1,25 ml (ok. 14 kropel) podpuszczki
  • 50 ml niechlorowanej wody
  • 2 łyżki soli niejodowanej

Składniki na Ricottę:

  • 1 litr mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze do przygotowania Ricotty
  • 5 g kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 30 ml  chłodnej wody
  • 14 g (1 łyżka) masła
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 5 g soli

Sprzęt:

  • garnek
  • garnek do przelania serwatki
  • rózga / ubijak
  • chochla lub łyżka z dziurkami
  • łyżki
  • 2 sitka lub durszlaki
  • chusta serowarska
  • miska
  • miska lub deska do Mozzarelli
  • miseczka z lodowatą wodą

Przepis na Mozzarellę w ekspresowym tempie:

  1. Przelej mleko do garnka.
  2. Do zimnego mleka dodaj rozpuszczony kwasek cytrynowy lub sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
  3. Powoli podgrzej mleko do temperatury 32 – 33°C. Powinieneś zauważyć małe kawałeczki skrzepu.  Jeżeli nie zauważysz żadnych oznak koagulacji, podnieś temperaturę do 37°C.przepis na ser mozzarella
  4. Dodaj do mleka rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Delikatnie mieszaj przez 3o sekund.
  5. Podgrzej mleko do 37 – 40°C. Skrzep powinien wyraźnie oddzielić się od serwatki. Odstaw na 3 – 5 minut.przepis na ser mozzarella
  6. Sitko połóż na drugim garnku. Serwatka będzie niezbędna do przygotowania Ricotty.
  7. Przenieś skrzep na sitko i dokładnie odciśnij z nadmiaru serwatki.
  8. Na tym etapie możesz dodać odrobinę soli do skrzepu.

    Przepis na Ricottę:

  9. Dodaj mleko do serwatki. Dokładnie wymieszaj.
  10. Podgrzej do temperatury 79°C. Cały czas delikatnie mieszaj. W trakcie podgrzewania powinien pojawić się skrzep.przepis na burrate
  11. Jeżeli serwatka jest nadal mleczna dodaj do niej partiami rozpuszczony kwasek cytrynowy.
  12. Odstaw na 5 minut.
  13. Za pomocą łyżki z dziurkami przenieś Ricottę na sitko wyłożone chustą serowarską.
    Pozostała serwatkę wykorzystamy do produkcji Mozzarelli.przepis na burrate
  14. Pozostaw do ocieknięcia na 3 minuty.
  15. Przełóż Ricottę do miski. Dodaj masło, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.przepis na burrate

    Przepis na Burratę:

  16. Podgrzej Serwatkę do 80°C.
  17. Dodaj sól do serwatki. Dokładnie wymieszaj.
  18. Odciśnięty skrzep Mozzarelli przełóż na chochlę i zanurz w gorącej serwatce na ok. 10 – 15 sekund.przepis na ser mozzarella
  19. Wyjmij skrzep i przełóż do miski lub na deskę. Szybko zagniataj łyżkami lub ręką, tak jak cisto chlebowe. Uwaga! Skrzep jest bardzo ciepły.przepis na ser mozzarella
    • dzięki zagniataniu równomiernie rozprowadzasz ciepło do wnętrza Mozzarelli i nadajesz mu odpowiedniej konsystencji
  20. Powtarzaj pkt. 18 i pkt. 19 do momentu aż uzyskasz gładki i błyszczący ser, o ciągnącej, gumowatej konsystencji.
  21. Za pomocą palców spłaszcz Mozzarellę, tak aby miała minimum 7 cm na 7 cm.
  22. Na środek nałóż wcześniej przygotowaną Ricottę. Złącz ze sobą przeciwległe boki Mozzarelli tworząc mała paczuszkę. Dokładnie zlep krawędzie, aby Ricotta nie wypłynęła.przepis na burrate
  23. Umieść zawiniątko w gorącej serwatce na 8 – 10 s, aby krawędzie dobrze się skleiły.
  24. Przenieś do miseczki z lodowatą wodą. Poczekaj, aż ser się ochłodzi.przepis na burrate
  25. Gotowe!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *