pleśń pod woskiem problem rozwiązanie przyczyny serowe problemy

Pleśń pod woskiem

pleśń pod woskiem problem rozwiązanie przyczyny serowe problemy

Pleśń pod woskiem może wyprowadzić z równowagi nawet najbardziej zaprawionego w boju serowara.

Parafinowanie serów jest jedną z bardziej popularnych form dojrzewania sera. Zawoskowany ser nadal dojrzewa chroniony przed niekontrolowanym zakażeniem z zewnątrz np. pleśnią, nie wysycha, a jego pielęgnacja staje się dużo prostsza. Więcej informacji odnośnie parafinowania i innych powłok serowarskich znajdziesz TUTAJ.

Co zrobić jeżeli zauważysz pleśń pod woskiem? Jakie są przyczyny i czy można tego uniknąć?

Przyczyny:

1. Wilgotna powierzchnia sera

Ser nie miał wystarczająco suchej skórki, albo został zawoskowany zbyt wcześnie. W „najlepszym” przypadku pod woskiem pojawi się pleśń, w najgorszym – ser zacznie gnić.

2. Za niska temperatura parafiny

Niewłaściwa temperatura parafiny nie zniszczy pleśni na skórce. W efekcie pleśń zacznie rozwijać się pod parafiną.

3. Niedokładne nałożenie parafiny

W powierzchni wosku pozostały mikro dziurki lub pęknięcia. Pamiętaj, że pleśń do rozwoju potrzebuje dostępu tlenu.

4. Parafina nie przylega do powierzchni sera

Jeżeli parafina nie będzie ściśle przylegała do powierzchni sera, w wolnych przestrzeniach zacznie rozwijać się pleśń.

Rozwiązanie:

1. Ser należy zawoskować raz jeszcze. W tym celu:

2. W żadnym wypadku nie wyrzucaj sera!

3. Zwróć uwagę na właściwą temperaturę parafiny (ok. 130 – 150°C) oraz na dokładność podczas jej nakładania.

4. Pozwól parafinie wystygnąć, zanim umieścisz ser w lodówce / dojrzewalni. Zbyt szybkie schłodzenie może spowodować popękanie parafiny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.