Pleśń w opakowaniu próżniowym problem rozwiązanie

Pleśń na serze pakowanym próżniowo.

 

Pleśń w opakowaniu próżniowym problem rozwiązanie

Niepożądana pleśń jest jednym z kilku koszmarów każdego serowara. Pojawia się ona nie tylko na powierzchni sera dojrzewającego „na skórkę”, ale również zapakowanego próżniowo.

Pakowanie próżniowe jest jednym ze sposobów na przechowywanie sera np. po jego rozkrojeniu. Dzięki temu ser nie wysycha i możemy jego smakiem  cieszyć się dłuższy czas.

Wiele osób wybiera pakowanie próżniowe jako sposób na dojrzewanie sera. Należy jednak pamiętać, że w tak zapakowanym serze nie wszystkie procesy biochemiczne przebiegają prawidłowo. Więcej o powłokach przeczytasz TUTAJ.

Przyczyny:

1. Nieszczelne opakowanie 

Do rozwoju pleśni niezbędne jest powietrze. W tym przypadku temperatura nie ma znaczenia, ponieważ pleśń doskonale rozwija się w temperaturze dojrzewania sera.

2.  Za wczesne zapakowanie sera

Pomimo, że pleśń rozwija się na powierzchni sera, duże znaczenie ma również etap, na którym umieścimy ser w opakowaniu próżniowy. Jeżeli ser nie miał wystarczająco suchej skórki, a wydzielanie serwatki jeszcze nie ustało, po zapakowaniu, na jego powierzchni  może pojawić się pleśń.

Rozwiązanie:

1. Wyjmij ser z opakowania. Wytnij ogniska pleśni i natrzyj solanką lub wodą z octem. Pozostaw do wyschnięcia. Zapakuj ser jeszcze raz w worek próżniowy. Tym razem upewnij się, że jest szczelny.

2. Przed zapakowaniem sera w worek próżniowy w ramach jego dojrzewania, upewnij się, że jego powierzchnia jest sucha. Rozważ również możliwość zastosowania innej powłoki.

 


McSweeney P. L. H.: Cheese problems solved. Woodhead Publishing Limited and CRC Press LLC 2007

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.