Paneer

przepis na paneer
Paneer

Paneer

Jest to biały serek pochodzący z Indii. Jest łagodny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu.

Z 2 litrów mleka otrzymamy ok 40 dag sera.

Paneer po przygotowaniu nadaje się od razu do spożycia. Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Składniki:

  • 2 litry świeżego tłustego mleka lub mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 5 łyżek soku z cytryny lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 50 ml wody
  • sól
  • przyprawy – opcjonalnie

Przybory:

  • garnek
  • durszlak
  • gaza / chusta serowarska / pielucha tetrowa
  • termometr
  • duża łyżka

Przepis na Paneer:

  1. Podgrzej mleko do temperatury 82 – 85 st. Ciągle mieszaj, aby mleko się nie przypaliło.
  2. Dodaj sok z cytryny. Zmniejsz temperaturę palnika i podgrzewaj dalej, delikatnie mieszając, około minuty. W tym czasie mleko powinno zacząć się warzyć i na jego powierzchni powinny pojawić się grudki twarogu.przepis na paneer
  3. Jeżeli po minucie nie zauważysz efektów wytrącania się skrzepu lub proces ten będzie zachodził powoli, dodaj więcej soku z cytryny.przepis na paneer
  4. Mieszaj dalej przez kolejne 3 minuty i zdejmij garnek z mlekiem z ognia.
  5. Pozostaw 10 minut do stężenia skrzepu.
  6. Dno durszlaka wyłóż gazą/ chustą / pieluchą tetrową. Delikatnie odcedź skrzepprzepis na paneer
  7. Pozostaw na 1 godzinę do ocieknięcia.przepis na paneer
  8. Ser możesz zawinąć w muślin i docisnąć 1 kg np. kładąc na niego wypełniony wodą słoik
  9. Przełóż paneer do foremki lub małej miseczki, dzięki temu nadasz serkowi ładny kształt. W tym momencie możesz do sera dodać sól i ulubione przyprawy np. czarny pieprz.przepis na paneer
  10. Wstaw ser w foremce lub miseczce do lodówki na ok. 2 godziny. W tym czasie zmieni się jego konsystencja na bardziej zwięzłą.

    Przepis na paneer
    Paneer
  11. Gotowe!

1 thought on “Paneer

  1. Robię dokładnie tak jak w przepisie tylko na koniec prasuje ser ciężarem takim w jakim było gotowane mleko np mleko w garnku 30l robię w nim paneer po przelaniu na sito garnek myje i napelniam wodą i dociskam nim ser ok 2-3 h później kroję go w kostkę 1×1 wrzucam do słoiczków z ulubionymi przyprawami ostatnio uwielbiam z nitkami chili papryką wędzona i czosnkiem i zalewam olejem z pestek winogron…. Pycha do salat … A i olej można wykorzystać do vinegre
    A teraz jeszcze udoskonalilam ser poprzez moczenie go po pokrojeniu w kostkę zanurzam na durszlaku w solanke później zostawiam do odciekniecia i słoiki😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.