Paneer

przepis na paneer
Paneer

Paneer

Jest to biały serek pochodzący z Indii. Jest łagodny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu.

Z 2 litrów mleka otrzymamy ok 40 dag sera.

Paneer po przygotowaniu nadaje się od razu do spożycia. Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Składniki:

  • 2 litry świeżego tłustego mleka lub mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 5 łyżek soku z cytryny lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 50 ml wody
  • sól
  • przyprawy – opcjonalnie

Przybory:

  • garnek
  • durszlak
  • gaza / chusta serowarska / pielucha tetrowa
  • termometr
  • duża łyżka

Przepis na Paneer:

  1. Podgrzej mleko do temperatury 82 – 85 st. Ciągle mieszaj, aby mleko się nie przypaliło.
  2. Dodaj sok z cytryny. Zmniejsz temperaturę palnika i podgrzewaj dalej, delikatnie mieszając, około minuty. W tym czasie mleko powinno zacząć się warzyć i na jego powierzchni powinny pojawić się grudki twarogu.przepis na paneer
  3. Jeżeli po minucie nie zauważysz efektów wytrącania się skrzepu lub proces ten będzie zachodził powoli, dodaj więcej soku z cytryny.przepis na paneer
  4. Mieszaj dalej przez kolejne 3 minuty i zdejmij garnek z mlekiem z ognia.
  5. Pozostaw 10 minut do stężenia skrzepu.
  6. Dno durszlaka wyłóż gazą/ chustą / pieluchą tetrową. Delikatnie odcedź skrzepprzepis na paneer
  7. Pozostaw na 1 godzinę do ocieknięcia.przepis na paneer
  8. Ser możesz zawinąć w muślin i docisnąć 1 kg np. kładąc na niego wypełniony wodą słoik
  9. Przełóż paneer do foremki lub małej miseczki, dzięki temu nadasz serkowi ładny kształt. W tym momencie możesz do sera dodać sól i ulubione przyprawy np. czarny pieprz.przepis na paneer
  10. Wstaw ser w foremce lub miseczce do lodówki na ok. 2 godziny. W tym czasie zmieni się jego konsystencja na bardziej zwięzłą.

    Przepis na paneer
    Paneer
  11. Gotowe!
Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *