wegański ostry serek z migdałów

Ostry serek kanapkowy z migdałów

ostry serek kanapkowy z migdałów

Ostry serek kanapkowy zachwyci fanów pikantnych smaków. Jego kremowa konsystencja kontrastuje z ostrością papryczek jalapenos.

Ten ostry serek kanapkowy z migdałów wprowadzi trochę smaku do codziennej rutyny. Przepis jest prosty i wymaga dosłownie kilku składników. Uwierz nam na słowo, warto go wypróbować.

Składniki:

  • 400 g moczonych migdałów (minimum 8 godzin)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cebuli granulowanej (opcjonalnie)
  • pół szklanki marynowanych papryczek jalapenos (ilość wedle upodobania)
  • 1/2 do 3/4 szklanki zalewy z papryczek

Sprzęt:

  • miska do namoczenia migdałów
  • blender kielichowy / malakser
  • silikonowa łopatka
  • łyżka
  • miska

Przepis:

1. Odcedź namoczone wcześniej migdały i usuń z nich brązową skórkę.

2. Zalej migdały wrząca wodą i odstaw na około 1 minutę. Dzięki temu pozbędziesz się niechcianych bakterii.

3. Przenieś wszystkie składniki do blendera.

Zacznij od najmniejszej ilości zalewy z papryczek. W razie potrzeby możesz zwiększyć ilość.

4. Miksuj do momentu uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.

Jeżeli lubisz wersję bardziej kremową, możesz dodać więcej zalewy i wydłużyć czas miksowania.

5. Posmakuj. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub przypraw.

6. Przełóż serek do miseczki.

wegański ostry serek z migdałów

7. Gotowe!

Przechowuj w lodówce do 7 dni.

Więcej ciekawych wegańskich przepisów umieściliśmy w dziale „Sery Wegańskie„. Zajrzyj tam koniecznie 🙂

Nie zapomnij zerknąć również do działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.