przepis na ser mozzarella

Mozzarella w ekspresowym tempie

Przepis na Mozzarellę

przepis na ser mozzarella

Mozzarella w tym wydaniu nie wymaga od nas dużego nakładu czasu ani pracy. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a co więcej, dostarcza wiele radości.

Dzięki temu przepisowi na mozzarellę będziesz w stanie przygotować samodzielnie w domu jeden z najbardziej rozpoznawalnych serów na świecie.

Wydajność: z 2 litrów mleka otrzymasz ok 250 g sera Mozzarella

Składniki:

  • 2 litry mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze. NIE UHT!
  • 2 g (1 niepełna łyżeczka) kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 50 ml niechlorowanej wody lub 70 ml soku z cytryny
  • 1,25 ml (ok. 14 kropel) podpuszczki
  • 50 ml niechlorowanej wody
  • 2 łyżki soli niejodowanej

Sprzęt:

  • garnek
  • garnek do przelania serwatki
  • rózga / ubijak
  • chochla
  • łyżki
  • sitko lub durszlak
  • miska lub deska

Przepis:

  1. Przelej mleko do garnka.
  2. Do zimnego mleka dodaj rozpuszczony kwasek cytrynowy lub sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.przepis na ser mozzarella
  3. Powoli podgrzej mleko do temperatury 32 – 33°C. Powinieneś zauważyć małe kawałeczki skrzepu.  Jeżeli nie zauważysz żadnych oznak koagulacji, podnieś temperaturę do 37°C.przepis na ser mozzarella
  4. Dodaj do mleka rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Delikatnie mieszaj przez 3o sekund.
  5. Podgrzej mleko do 37 – 40°C. Skrzep powinien wyraźnie oddzielić się od serwatki. Odstaw na 3 – 5 minut.przepis na ser mozzarella
  6. Sitko połóż na drugim garnku. Serwatka będzie niezbędna w kolejnych etapach produkcji Mozzarelli.
  7. Przenieś skrzep na sitko i dokładnie odciśnij z nadmiaru serwatki.
  8. Na tym etapie możesz dodać odrobinę soli do skrzepu.
  9. Do serwatki dodaj sól i podgrzej do 80°C.
  10. Odciśnięty skrzep przełóż na chochlę i zanurz w gorącej serwatce na ok. 10 – 15 sekund.przepis na ser mozzarella
  11. Wyjmij skrzep i przełóż do miski lub na deskę. Szybko zagniataj łyżkami lub ręką, tak jak cisto chlebowe. Uwaga! Skrzep jest bardzo ciepły.przepis na ser mozzarella
    • dzięki zagniataniu równomiernie rozprowadzasz ciepło do wnętrza Mozzarelli i nadajesz mu odpowiedniej konsystencji
  12. Powtarzaj pkt. 9 i pkt. 10 do momentu aż uzyskasz gładki i błyszczący ser, o ciągnącej, gumowatej konsystencji.
  13. Gotowe.

Ser można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi:

  • Mozzarella jest przepyszna na ciepło
  • idealnie nadaje się na sałatkę w stylu Caprese

 

Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *