Postaw mi kawę na buycoffee.to
Mleko nie krzepnie problem rozwiązanie

Mleko nie krzepnie

 

Mleko nie krzepnie problem rozwiązanie

Melko nie krzepnie – ten problem, wbrew pozorom, zdarza się i to nawet często. Po dodaniu starterowych kultur bakterii, podpuszczki i odpowiednim czasie krzepnięcia, skrzep nie pojawił się lub jest nadal miękki, delikatny i rozpada się.

Przyczyny:

1. Mleko

  • jeżeli kupiłeś mleko od rolnika, może być ono stare lub źle przechowywane
  • mleko z dodatkiem siary
  • mleko kupione w sklepie np. UHT, również nie nadaje się do produkcji sera

2. Podpuszczka

  • upewnij się, że podpuszczka jest świeża i właściwie przechowywana. Z czasem podpuszczka traci swoją moc i w efekcie może znacznie wydłużyć czas krzepnięcia mleka
  • zbyt mała ilość podpuszczki
  • podpuszczka rozcieńczona w gorącej wodzie

3. Temperatura

  • zbyt niska (<18ºC ) lub zbyt wysoka temperatura mleka (>50ºC )
  • niedokładny termometr

Rozwiązanie:

1. Dodaj do mleka odrobinę więcej podpuszczki rozpuszczonej w niechlorowanej wodzie lub użyj innej podpuszczki / koagulantu.  Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.

2. Upewnij się, że mleko ma właściwą temperaturę. W temperaturze poniżej 18ºC  i powyżej 50ºC , nie zachodzi koagulacja. Wina może leżeć również po stronie termometru. Upewnij się, że pokazuje właściwą temperaturę.

3. Jeżeli pkt. 1 i 2 nie pomogą oznacza to, że problem leży po stronie mleka. Zawsze kupuj mleko ze sprawdzonych miejsc. Upewnij się, że jest świeże, właściwie przechowywane i nie zawiera siary.

 

 


McSweeney P. L. H.: Cheese problems solved. Woodhead Publishing Limited and CRC Press LLC
www.culturesforhealth.com

3 komentarze

  • Aleksander

    Witam

    ostatnio mam problem ze skrzepem z mleka tzw. świeżego 3.2%. Od pewnego czasu po prostu zachowuje się tak jakby dodawano do niego jakieś środki przeciwdziałające krzepnięciu.
    Mleko jest ze stosunkowo małej mleczarni z krótkim terminem ważności (Skała k.Krakowa). Jeszcze dwa lata temu wychodziły z niego nawet niezłe sery.

    Co robić gdy źródełko z „prawdziwym” mlekiem czasem wysycha.

    A.K

    • Tomasz

      Zgłoś to do sanepidu.. kontroluj sytuację. Jeśli będzie trzeba podasz sanepid do sądu.. to jie są wielkie mecyje a oni bekną. Jeszcze jak się na końcu podasz za odobę poszkodowaną wypłacą ci odszkodowanie..

  • Piotr

    Mleko z dużego gospodarstwa rolnego 80 jednostek
    Tank 10000 litrów
    Mleko pobierane z tanka przy temperaturze 5,7C
    po 20 minutach wlane do czystego gara w kuchni 22c przy kaloryferze
    48h i brak skrzepu
    podgrzałem do 26 i dodałem kwaśnej śmietany
    po 24h jest skrzep czekam nastepne 20h
    i zachwile będę ważył
    Pierwszy raz mnie to spotkało zawsze krzepło od razu . ale pierwszy raz o tej porze roku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.