problem mleko nie krzepnie rozwiązanie

Mleko nie krzepnie

problem mleko nie krzepnie rozwiązanie

Melko nie krzepnie – ten problem, wbrew pozorom, zdarza się i to nawet często. Po dodaniu starterowych kultur bakterii, podpuszczki i odpowiednim czasie krzepnięcia, skrzep nie pojawił się lub jest nadal miękki, delikatny i rozpada się.

Przyczyny:

1. Mleko

  • jeżeli kupiłeś mleko od rolnika, może być ono stare lub źle przechowywane
  • mleko z dodatkiem siary
  • mleko kupione w sklepie np. UHT, również nie nadaje się do produkcji sera

2. Podpuszczka

  • upewnij się, że podpuszczka jest świeża i właściwie przechowywana. Z czasem podpuszczka traci swoją moc i w efekcie może znacznie wydłużyć czas krzepnięcia mleka
  • zbyt mała ilość podpuszczki
  • podpuszczka rozcieńczona w gorącej wodzie

3. Temperatura

  • zbyt niska (<18ºC ) lub zbyt wysoka temperatura mleka (>50ºC )
  • niedokładny termometr

Rozwiązanie:

1. Dodaj do mleka odrobinę więcej podpuszczki rozpuszczonej w niechlorowanej wodzie lub użyj innej podpuszczki / koagulantu.  Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.

2. Upewnij się, że mleko ma właściwą temperaturę. W temperaturze poniżej 18ºC  i powyżej 50ºC , nie zachodzi koagulacja. Wina może leżeć również po stronie termometru. Upewnij się, że pokazuje właściwą temperaturę.

3. Jeżeli pkt. 1 i 2 nie pomogą oznacza to, że problem leży po stronie mleka. Zawsze kupuj mleko ze sprawdzonych miejsc. Upewnij się, że jest świeże, właściwie przechowywane i nie zawiera siary.

 

 


McSweeney P. L. H.: Cheese problems solved. Woodhead Publishing Limited and CRC Press LLC
www.culturesforhealth.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.