Mleko krzepnie za szybko problem rozwiązanie

Mleko krzepnie za szybko

Mleko krzepnie za szybko problem rozwiązanie

Czy zdarzyła się Tobie sytuacja, że po dodaniu podpuszczki mleko zaczęło natychmiast koagulować? Jest to jedna z oznak za dużego zakwaszenia mleka. W efekcie powstaje bardzo drobny skrzep.

Przyczyny:

1. Kultury starterowe

  • zbyt duża ilość starterowych kultur bakterii mogła za mocno zakwasić mleko.
  • do zbytniego zakwaszenia mleka mógł doprowadzić również zbyt długi czas dojrzewania mleka, po dodaniu kultur starterowych.

Rozwiązanie:

1. Podczas następnej produkcji sera zmniejsz ilość kultur starterowych dodawanych do mleka.

2. Przygotowując ser, skróć czas dojrzewania mleka po dodaniu bakterii starterowych.

 


McSweeney P. L. H.: Cheese problems solved. Woodhead Publishing Limited and CRC Press LLC 2007

www.culturesforhealth.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.