Mleko krzepnie za szybko

problem mleko krzepnie za szytbko rozwiązanie

Czy zdarzyła się Tobie sytuacja, że po dodaniu podpuszczki mleko zaczęło natychmiast koagulować? Jest to jedna z oznak za dużego zakwaszenia mleka. W efekcie powstaje bardzo drobny skrzep.

 

Przyczyny:

1. Kultury starterowe

  • zbyt duża ilość starterowych kultur bakterii mogła za mocno zakwasić mleko.
  • do zbytniego zakwaszenia mleka mógł doprowadzić również zbyt długi czas dojrzewania mleka, po dodaniu kultur starterowych.

Rozwiązanie:

1. Podczas następnej produkcji sera zmniejsz ilość kultur starterowych dodawanych do mleka.

2. Przygotowując ser, skróć czas dojrzewania mleka po dodaniu bakterii starterowych.

 


McSweeney P. L. H.: Cheese problems solved. Woodhead Publishing Limited and CRC Press LLC 2007

www.culturesforhealth.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *