Mleko kozie w serowarstwie – skład, wartości odżywcze i właściwości

mleko kozie w serowarstwie, sery z mleka koziego

Mleko kozie w serowarstwie

Mleko kozie w serowarstwie nie jest jeszcze tak popularne jak mleko krowie. Zarówno serowarzy jak i konsumenci, często pomijają mleko kozie, ponieważ kojarzone jest z charakterystycznym smakiem i przykrym zapachem. Powodem tych niechcianych właściwości są z reguły kiepskie warunki, w których kozy są hodowane.  Tłuszcz zawarty w mleku pochłania wszystkie zapachy, dlatego tak ważne są odpowiednie warunki podczas udoju i przechowywania mleka (więcej o tłuszczu w mleku znajdziesz w artykule „Mleko„). Specyficzny smak i zapach szybko łagodnieje lub zupełnie zanika, kiedy zwierzę pasie się na łące.

Mleko kozie jednak jest bardzo popularne w serowarstwie w rejonach Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Świadczyć może o tym szeroka gama wytwarzanych produktów od jogurtów po sery. W samej Grecji na Listę produktów regionalnych wpisanych jest ponad 20 serów z mleka koziego!

W Polsce powoli zmienia się postrzeganie mleka koziego w serowarstwie. Zaczyna doceniać się fakt, że większość małych serowarni powstaje tuż przy koziarniach. Sery, jak i inne przetwory, produkowane są na miejscu, ze świeżego mleka. Dzięki temu postrzegane są jako bardziej ekologiczne i naturalne. Mleko kozie w serowarstwie doceniane jest również za specyficzny, pikantniejszy smak, ale również wartości odżywcze i żywieniowe.

Kozie mleko – skład chemiczny

Mleko kozie jest dużo bardziej wydajne od mleka krowiego, a otrzymane sery są bielsze. Dlaczego? Kozie mleko po odparowaniu zawiera, co prawda, mniej suchej masy niż owcze, natomiast jest bardziej kaloryczne od krowiego.

Kuleczki tłuszczu zawarte w mleku kozim są mniejsze niż w mleku krowim, dzięki temu jest szybciej trawione i lepiej przyswajane. W składzie koziego mleka znajdziemy też więcej kwasów tłuszczowych, minerałów: wapnia, fosforu, potasu, magnezu cynku, a także witamin: A, β-Karotenu, D,  B3, PP.

Mleko kozie nie jest zalecane do regularnego karmienia dzieci ze względu na zbyt dużą ilość składników mineralnych, co może skutkować nadmiernym obciążeniem nerek.

Mleko kozie, zdrowsze od krowiego?

Mleko kozie oraz jego przetwory, w tym sery, mogą być spożywane przez osoby uczulone na mleko krowie. Zawierają mniej kazeiny w porównaniu do produktów z mleka krowiego. W ich składzie znajdziemy również białka pozbawione frakcji globulin (odpowiedzialnych za reakcje uczuleniowe.) Zawierają mniejsza ilość laktozy oraz są bogatym źródłem probiotyków, które stają się pożywką dla naturalnej flory bakteryjnej w jelicie grubym.

Oferta produktów wytwarzanych z mleka koziego jest naprawdę duża i dostępna w niemal w każdym sklepie.

W skrócie: Sery z mleka krowiego polecają się! 🙂

Wartości odżywcze mleka koziego

Skład mleka (100 g)
Kozie Krowie Owcze
Woda 87,3 87,5 g 80,9 g
Sucha masa 14,5 12,5 g 17 g
Tłuszcz 4,1 g 3,5 g 7 g
Białko 3,2 g 3,3 g 6 g
Cukier mlekowy  (laktoza) 4,4 g 4,6 g 5,1 g
Wartość energetyczna 68 kcal 64 kcal 107 kcal
Witamina C 1 mg 1 mg 4 mg
Witamina B1 0,030 mg 0,036 mg 0,070 mg
Witamina B2 0,133 mg 0,170 mg 0,360 mg
Witamina B3 0,25 mg 0,10 mg 0,40 mg
Witamina B9  (kwas foliowy) 1 mcg 5 mcg 5 mcg
Witamina B12 0,10 mcg 0,40 mcg 0,60 mcg
Witamina A (retinol ) 68 mcg 36 mcg 50 mcg
Witamina D 0,11 mcg 0,03 mcg 0,18 mcg
Wapń 130 mg 118 mg 193 mg
Fosfor 127 mg 85 mg 158 mg
Magnez 14 mg 12 mg 18 mg
Żelazo 0,1 mg 0,1 mg 0,1 mg

Więcej ciekawych informacji o mleku znajdziesz TUTAJ.

Zajrzyj również do PRZEPISÓW.


Bibliografia:

Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabela wartości odżywczej produktów spożywczych, Instytut Żywności i Żywienia Warszawa 2001

Licznerski J.: PRAKTYCZNE SEROWARSTWO, PWT Warszawa 1951

lokalnyrolnik.pl/blog/11-powodow-ktorych-warto-spozywac-kozie-produkty/

www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/563/produkty-kozie/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.