Mleko kozie – skład, wartości odżywcze i właściwości

mleko kozie
Mleko kozie

Mleko kozie – charakterystyczny smak i zapach

Mleko kozie jest bielsze od mleka krowiego i często kojarzone jest z charakterystycznym smakiem i przykrym zapachem. Zapach ten jest  nierzadko przyczyną rezygnacji z mleka koziego. Powodem tych niechcianych właściwości są z reguły kiepskie warunki, w których kozy są hodowane.  Tłuszcz zawarty w mleku pochłania wszystkie zapachy, dlatego tak ważne są odpowiednie warunki podczas udoju i przechowywania mleka (więcej o tłuszczu w mleku znajdziesz w artykule „Mleko„). Specyficzny smak i zapach szybko łagodnieje lub zupełnie zanika, kiedy zwierzę pasie się na łące.

Kozie mleko – skład chemiczny

Kozie mleko po odparowaniu zawiera mniej suchej masy niż owcze, natomiast jest bardziej kaloryczne od krowiego. Kuleczki tłuszczu w nim zawarte są mniejsze niż w mleku krowim, dzięki temu mleko  jest szybciej trawione i lepiej przyswajane. W składzie koziego mleka znajdziemy też więcej kwasów tłuszczowych, minerałów: wapnia, fosforu, potasu, magnezu cynku, a także witamin: A, β-Karotenu, D,  B3, PP.

Mleko kozie nie jest zalecane do regularnego karmienia dzieci ze względu na zbyt dużą ilość składników mineralnych, co może skutkować nadmiernym obciążeniem nerek.

Mleko kozie, zdrowsze od krowiego?

Mleko kozie oraz jego przetwory mogą być spożywane przez osoby uczulone na mleko krowie. Zawierają mniej kazeiny w porównaniu do produktów z mleka krowiego. W ich składzie znajdziemy również białka pozbawione frakcji globulin (odpowiedzialnych za reakcje uczuleniowe.) Zawierają mniejsza ilość laktozy oraz są bogatym źródłem probiotyków, które stają się pożywką dla naturalnej flory bakteryjnej w jelicie grubym.

Oferta produktów wytwarzanych z mleka koziego jest naprawdę duża i dostępna w niemal w każdym sklepie.

Wartości odżywcze mleka koziego

Skład mleka (100 g)
Kozie Krowie Owcze
Woda 87,3 87,5 g 80,9 g
Sucha masa 14,5 12,5 g 17 g
Tłuszcz 4,1 g 3,5 g 7 g
Białko 3,2 g 3,3 g 6 g
Cukier mlekowy  (laktoza) 4,4 g 4,6 g 5,1 g
Wartość energetyczna 68 kcal 64 kcal 107 kcal
Witamina C 1 mg 1 mg 4 mg
Witamina B1 0,030 mg 0,036 mg 0,070 mg
Witamina B2 0,133 mg 0,170 mg 0,360 mg
Witamina B3 0,25 mg 0,10 mg 0,40 mg
Witamina B9  (kwas foliowy) 1 mcg 5 mcg 5 mcg
Witamina B12 0,10 mcg 0,40 mcg 0,60 mcg
Witamina A (retinol ) 68 mcg 36 mcg 50 mcg
Witamina D 0,11 mcg 0,03 mcg 0,18 mcg
Wapń 130 mg 118 mg 193 mg
Fosfor 127 mg 85 mg 158 mg
Magnez 14 mg 12 mg 18 mg
Żelazo 0,1 mg 0,1 mg 0,1 mg

Bibliografia:

Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabela wartości odżywczej produktów spożywczych, Instytut Żywności i Żywienia Warszawa 2001

Licznerski J.: PRAKTYCZNE SEROWARSTWO, PWT Warszawa 1951

lokalnyrolnik.pl/blog/11-powodow-ktorych-warto-spozywac-kozie-produkty/

www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/563/produkty-kozie/

Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *