przepis na ser mascarpone

Domowy ser typu Mascarpone

Przepis na ser Mascarpone.

przepis na ser mascarpone

Mascarpone to tradycyjny ser, wytwarzany od końca XVI wieku we włoskiej Lombardii. Produkowany jest ze śmietany. Jego delikatna konsystencja i rewelacyjny smak sprawiają, że jest idealną podstawą do wielu deserów, między innymi bardzo popularnego Tiramisu.

Tradycyjnie, ser Mascarpone, przygotowywany jest z tłustej, 36% śmietany. W tym przepisie można użyć śmietany o mniejszej zawartości tłuszczu (nawet 12%), a w efekcie przygotować ser Mascarpone w wersji light.

Wydajność: z 1 litra śmietany 36% otrzymasz 500 g sera

Składniki:

  • 1 l śmietany 36% (można użyć chudszej, nawet 12%)
  • 2 łyżki soku z cytryny (30 ml)

Sprzęt:

  • mniejszy i większy garnek do kąpieli wodnej
  • termometr
  • chusta serowarska / podwójnie złożona gaza
  • sitko
  • łyżka
  • miska

Przepis:

  1. Podgrzej śmietanę w kąpieli wodnej do temperatury 75°C – 80°C.
  2. Dodaj sok z cytryny.przepis na ser mascarpone
  3. Mieszaj do momentu, aż poczujesz, że śmietana zgęstniała.
  4. Wyjmij garnek ze śmietaną z kąpieli wodnej.
  5. Odstaw pod przykryciem do wystudzenia.
  6. Przygotuj piramidę ociekową z miski i sitka wyłożonego podwójnie złożoną chustą serowarską lub gazą.przepis na ser mascarpone
  7. Przelej do sitka śmietanę.
  8. Zwiąż rogi chusty lub nakryj sitko ze śmietaną talerzykiem.
  9. Odstaw do lodówki na 12 godzin.
  10. Przełóż serek do miseczki.przepis na ser mascarpone
  11. Gotowe

Przechowuj w lodówce do 1 tygodnia

UWAGI:

  • pamiętaj, że tłuszcz wchłania zapach. Podczas ociekania śmietany, sprawdź czy nie masz w lodówce żadnych „pachnących” produktów
Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *