Labneh – ser jogurtowy w marynacie

Przepis na Labneh czyli ser jogurtowy w marynacie

przepis na labneh ser jogurtowy w marynacie
Labneh – ser jogurtowy w marynacie

Zawsze przygotowywaliśmy ten ser myśląc, że jest to po prostu ser jogurtowy w oliwie. Okazuje się jednak, że ten ser nosi swoją nazwę: Labneh.

Przepis na ser jogurtowy jest bardzo prosty i nie wymaga od nas dużego nakładu pracy. Ponadto umieszczając go w oliwie z ulubioną mieszanką ziół jesteśmy w stanie nadać mu dowolnego aromatu. Niezaprzeczalnie tak podany ser jest bardzo efektowny.

 

Składniki:

  • 1 litr domowego jogurtu (z tego przepisu) lub 2 duże opakowania (ok. 800 g) dobrej jakości jogurtu greckiego
  • oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron, jeżeli nie lubisz smaku oliwy
  • sól
  • suszone lub świeże zioła według upodobań, w naszym przypadku są to:
    • bazylia
    • oregano
    • tymianek
    • rozmaryn
    • czosnek
    • chili
    • pieprz

Sprzęt:

  • durszlak lub sitko
  • miski
  • chusta serowarska lub gaza (do kupienia w aptece na metry)
  • łyżka
  • gumka recepturka lub talerz
  • zamykany słoik

Przepis:

  1. Ustaw sitko na misce i wyłóż je podwójną warstwą chusty serowarskiej lub gazy. Dzięki temu jogurt nie przeleci nam przez sitko, tylko będzie powoli ociekał z nadmiaru serwatki.przepis na serek kanapkowy
  2. Przełóż jogurt do miski i dodaj łyżeczkę soli. Pamiętaj, że ser zmniejszy swoją objętość, więc uważaj z ilością soli.
  3. Przełóż jogurt do sitka wyłożonego chustą serowarską lub gazą.przepis na labneh ser jogurtowy w marynacie
  4. Zwiąż końce chusty serowarskiej gumką recepturką lub połóż na sitku talerzyk. Dzięki temu jogurt nie będzie wchłaniał zapachów.przepis na labneh serek jogurtowy w marynacie
  5. Umieść całą piramidę z jogurtem w lodówce na minimum 2 dni. Po tym czasie serek uzyska bardzo gęstą konsystencję idealną do stworzenia kulek.

    przepis na labneh serek jogurtowy w marynacie
    Serek Labneh
  6. Wyjmij ser z lodówki i przełóż na talerzyk lub miskę.
  7. Posmaruj ręce oliwą i z kawałków sera tocz kulki wielkości orzecha włoskiego.przepis na labneh ser jogurtowy w marynacie
  8. Na dno słoika wlej odrobinę oliwy i włóż pierwszą część serowych kulek. Posyp ulubionymi przyprawami. Zalej oliwą. I tak do ostatniej kulki.
  9. Umieść słoik z serem w lodówce na 2 – 3 dni. W tym czasie przejdzie on aromatem marynaty.

    przepis na labneh ser jogurtowy w marynacie
    Labneh – ser jogurtowy w marynacie
  10. Gotowe.

Ser można przechowywać w lodówce:

  • jeżeli zastosowałeś suszone zioła 3 – 4 tygodnie,
  • jeżeli zastosowałeś świeże zioła do 1 tygodnia.

 

 

Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *