Kiedy podać deskę serów deska serów

Kiedy podać deskę serów?

Kiedy podać deskę serów deska serów

Kiedy podać deskę serów? Pytanie wydaje się banalnie proste, ale czy na pewno?

W każdym kraju wygląda to trochę inaczej. Idealnie pasuje tutaj stwierdzenie „Co kraj to obyczaj” 🙂

Przykład? Włosi uważają, że deska serów idealnie pasuje do sałatek. Jednak według Francuzów, jest to duży błąd! Dlaczego? Dlatego, że winegret  niekorzystnie wpływa na smak sera i tym samym na odczucia podczas jego konsumpcji.

W Anglii i Belgii deskę serów podaje się po deserze, na zakończenie posiłku. W USA deskę serów podaje się tuż przed kolacją.

We Francji, natomiast ser podaje się po sałatkach oraz przed deserami. Dlaczego? Francuzi uważają, że sery neutralizują cierpkość octu po sałatkach i tym samym przygotowują nasze kubki smakowe na konsumpcję dania głównego. To samo dotyczy podawania serów przed deserami. Sery pomagają oczyścić i zneutralizować smak przed słodkimi doznaniami. Ponadto, słone danie główne, słodki deser i znowu słona deska serów…? I jeszcze jeden waży argument, który działa na korzyść podawania deski serów między posiłkami… Sery mają to do siebie, szczególnie te mocniejsze, że pozostawiają nieprzyjemny zapach w ustach. Jeżeli podamy po serach deser np. owoce czy winogrona, unikniemy sytuacji, że rozmówcy będą się krępować nieprzyjemnym zapachem wydobywającym się z ust podczas rozmowy 😉  Co jak co, ale Francuzi znają się na rzeczy. W końcu w ich kraju jest tyle serów, że każdego dnia w roku można kosztować innego serowego smakołyku…

Więc do rzeczy.

Kiedy podać deskę serów?

1. Lunch

Deska serów może stanowić również idealny mały, szybki posiłek, szczególnie jeżeli wpadną niezapowiedziani goście.

2. Przystawka

Deska serów może stanowić przystawkę podawaną przed głównym daniem. Coś małego na ząb…

3. Między sałatkami a daniem głównym

Często w restauracjach serwuje się deskę serów po sałatkach, a przed daniem głównym. Sprawdza się to również podczas uroczystości domowych, kiedy pieczeń jeszcze w piekarniku, a goście głodni 😉

4. Danie główne

Deska serów może stanowić również danie główne np. kolację. W takim przypadku musisz odpowiednio zwiększyć ilość podawanego sera i dodatków (więcej informacji znajdziesz tutaj). Często podajemy nasze sery w ramach kolacji, podczas spotkań z rodziną i ze znajomymi. Nie ukrywajmy, jest to również super pomysł na awaryjny posiłek, kiedy wpadają niezapowiedzianie teściowe…

5. Po daniu głównym, a przed deserem

Po desce serów podanej po daniu głównym, warto podać jakieś świeże owoce.

6. Na zakończenie posiłku

Jest to chyba najczęstsza spotykana pora serwowana deski serów. Spotkanie się przedłuża, a wszystko zjedzone… Jest to tak zwany „dopychacz” 😉

 

W sumie… Wychodzi na to, że to kiedy podasz deskę serów zależy tylko od Ciebie 😉 Jednak musisz pamiętać o właściwej ilości sera, aby nikt nie wyszedł głodny 🙂

W kolejnym artykule znajdziesz dokładne informacje, jak krok po kroku przygotować deskę serów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.