przepis na ser jibneh arabieh arabska feta

Jibneh Arabieh- arabska wersja fety

Przepis na ser Jibneh Arabieh.

przepis na ser jibneh arabieh arabska feta

Ser Jibneh Arabieh pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jest to biały ser, który smakiem i konsystencją przypomina grecką fetę. Tradycyjnie wykonywany jest z mleka koziego lub owczego, jednak można go przygotować również w wersji z mleka krowiego.

Przepis na ser Jibneh Arabieh jest dużo prostszy w wykonaniu w porównaniu do greckiej fety.

Wydajność: z 2 litrów mleka otrzymasz 3 szt sera po ok 100 g

Składniki:

  • 2 l mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 1 g chlorku wapnia rozpuszczony w 30 ml niechlorowanej wody
  • podpuszczka zgodnie z zaleceniami
  • 50 ml niechlorowanej wody
  • 1,25 g kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 30 ml niechlorowanej wody
  • 50 ml maślanki lub bakterie mezofilne
  • 2 – 3 g soli

Solanka:

  • 1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
  • 2 łyżki soli niejodowanej

Sprzęt:

  • garnek z pokrywką
  • termometr
  • łyżka
  • chochla
  • nóż
  • sitko lub durszlak
  • chusta serowarska lub gaza
  • talerz
  • ręcznik papierowy

Przepis:

  1. Dodaj do mleka rozpuszczony w wodzie chlorek wapnia. Dokładnie wymieszaj.
  2. Podgrzej mleko do temperatury 30 – 35°C, ciągle mieszając, aby równomiernie się ogrzało.
  3. Dodaj do mleka bakterie / maślankę. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na 5 minut.
  4. Dodaj do mleka sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na 8 minut.
  5. Dodaj do mleka rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Dokładnie wymieszaj.
  6. Odstaw na 1 godzinę.
  7. Sprawdź złom. Jeżeli skrzep ma odpowiednią, zwartą konsystencję, pokrój go na 1 cm sześciany.przepis na ser jibneh arabieh arabska feta
  8. Odstaw skrzep na 5 minut.
  9. Delikatnie przemieszaj skrzep. Jeżeli zauważysz jakieś większe kawałki, rozdrobnij je na mniejsze. Odstaw na kolejne 5 minut.
  10. Ponownie delikatnie przemieszaj. Odstaw na 15 minut, aby skrzep osiadł na dnie garnka.
  11. Przełóż skrzep do sitka i pozostaw do ocieknięcia przez 1 godzinę.
  12. Dodaj do skrzepu sól, dokładnie wymieszaj.
  13. Zacznij formować ser. Mocno ściskaj skrzep, aby wycisnąć z niego dodatkową serwatkę.
  14. Ser powinien kształtem przypominać wrzeciono, w najgrubszym miejscu powinien mieć ok 3 cm.przepis na ser jibneh arabieh arabska feta
  15. Połóż ser na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym i  przykryj go kolejną warstwą ręcznika.
  16. Włóż do lodówki na 8 godzin (najlepiej na całą noc).
  17. Przełóż ser do solanki. Możesz pokroić go na mniejsze kawałki.przepis na ser jibneh arabieh arabska feta
  18. Gotowe!

UWAGI:

  • możesz ser zamarynować w oliwie z dodatkiem ulubionych ziół

przepis na ser jibneh arabieh arabska feta

Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!

Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w  „Serowe problemy”. 

Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.