przepis na ser jibneh arabieh arabska feta

Jibneh Arabieh- arabska wersja fety

Przepis na ser Jibneh Arabieh.

przepis na ser jibneh arabieh arabska feta

Ser Jibneh Arabieh pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jest to biały ser, który smakiem i konsystencją przypomina grecką fetę. Tradycyjnie wykonywany jest z mleka koziego lub owczego, jednak można go przygotować również w wersji z mleka krowiego.

Przepis na ser Jibneh Arabieh jest dużo prostszy w wykonaniu w porównaniu do greckiej fety.

Wydajność: z 2 litrów mleka otrzymasz 3 szt sera po ok 100 g

Składniki:

  • 2 l mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 1 g chlorku wapnia rozpuszczony w 30 ml niechlorowanej wody
  • podpuszczka zgodnie z zaleceniami
  • 50 ml niechlorowanej wody
  • 1,25 g kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 30 ml niechlorowanej wody
  • maślanka lub bakterie mezofilne
  • 2 – 3 g soli

Solanka:

  • 1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
  • 2 łyżki soli niejodowanej

Sprzęt:

  • garnek z pokrywką
  • termometr
  • łyżka
  • chochla
  • nóż
  • sitko lub durszlak
  • chusta serowarska lub gaza
  • talerz
  • ręcznik papierowy

Przepis:

  1. Dodaj do mleka rozpuszczony w wodzie chlorek wapnia. Dokładnie wymieszaj.
  2. Podgrzej mleko do temperatury 30 – 35°C, ciągle mieszając, aby się nie przypaliło.
  3. Dodaj do mleka sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na 8 minut.
  4. Dodaj do mleka rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Dokładnie wymieszaj.
  5. Odstaw na 1 godzinę.
  6. Sprawdź złom. Jeżeli skrzep ma odpowiednią, zwartą konsystencję, pokrój go na 1 cm sześciany.przepis na ser jibneh arabieh arabska feta
  7. Odstaw skrzep na 5 minut.
  8. Delikatnie przemieszaj skrzep. Jeżeli zauważysz jakieś większe kawałki, rozdrobnij je na mniejsze. Odstaw na kolejne 5 minut.
  9. Ponownie delikatnie przemieszaj. Odstaw na 15 minut, aby skrzep osiadł na dnie garnka.
  10. Przełóż skrzep do sitka i pozostaw do ocieknięcia przez 1 godzinę.
  11. Dodaj do skrzepu sól, dokładnie wymieszaj.
  12. Zacznij formować ser. Mocno ściskaj skrzep, aby wycisnąć z niego dodatkową serwatkę.
  13. Ser powinien kształtem przypominać wrzeciono, w najgrubszym miejscu powinien mieć ok 3 cm.przepis na ser jibneh arabieh arabska feta
  14. Połóż ser na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym i  przykryj go kolejną warstwą ręcznika.
  15. Włóż do lodówki na 8 godzin (najlepiej na całą noc).
  16. Przełóż ser do solanki. Możesz pokroić go na mniejsze kawałki.przepis na ser jibneh arabieh arabska feta
  17. Gotowe!

UWAGI:

  • możesz ser zamarynować w oliwie z dodatkiem ulubionych ziół
    przepis na ser jibneh arabieh arabska feta
Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *