jakie sery wybrać do deski serów deska serów

Jakie sery wybrać do deski serów?

jakie sery wybrać do deski serów deska serów

Jakie sery wybrać do deski serów? Istnieje kilka podstawowych zasad, którymi powinieneś kierować się przy wyborze serów. 

Staraj się eksplorować i szukać. Jeżeli sam nie produkujesz serów, może w Twoim regionie znajduje się mała, zagrodowa serowarnia? Możesz nam wierzyć na słowo. Każdy ser zrobiony własnoręcznie lub na mikroskalę, jest duuuuużo smaczniejszy, od tego który znajdziesz w sklepie. Dlaczego? Dlatego, że czuć w nim nutkę serca i pasji. Poza tym ma smak…

Jeżeli nie wiesz jakie sery powinieneś wybrać, kieruj się jakością. Jeden, ale za to bardzo dobry ser może być ukoronowaniem każdej deski serów.

Staraj się dopytywać sprzedawców lub próbować serów przed ich zakupem. Wykwalifikowany sprzedawca bardzo szybko pomoże w doborze odpowiednich serów.

Jednak pamiętaj, że tak na prawdę wszystko zależy od upodobań Twoich i gości.

Zasady budowy deski serów:

1. Nieparzysta liczba serów

Francuzi uważają, że ze względów estetycznych na desce serów powinna znaleźć się nieparzysta liczba serów: 1, 3, 5, 7.

Jednak, naszym zdaniem, optymalna liczba serów na desce serów to trzy sery. Nie za dużo i nie za mało. Tak w sam raz.

2. Zachowaj równowagę

Najbardziej uniwersalna zasada mówi, że na desce serów powinny znaleźć się minimum trzy podstawowe grupy serów:

  • miękki
  • twardy
  • z niebieską pleśnią lub kozi

Więcej informacji na temat klasyfikacji serów, zajdziesz TUTAJ. Poznanie podstawowych podziałów serów, pozwoli Tobie świadomie dokonać wyboru serów, do deski serów.

Deski tematyczne

Coraz częściej odchodzi się od tradycyjnych wymogów. Modne stają się deski tematyczne, skupione na danym produkcie, regionie, a nawet kształcie.

Warto spróbować i przygotować również deskę serów zgodnie z wybraną tematyką:

  • rodzaj: na desce serów możesz zaprezentować tylko sery należące do danej grupy np. sery miękkie , sery kozie
  • region/ kraj: zaprezentuj gościom sery pochodzące z tego samego regionu czy kraju. Jest to idealny sposób na zaprezentowanie wakacyjnych serowych zdobyczy
  • tylko jeden ser: czasami warto kupić jeden, ale bardzo dobrej jakości ser.
  • kształt: możesz zaszaleć i podać sery tylko w kształcie serduszek 😉

3. Różnorodność kształtów

Jeżeli masz taką możliwość, zabaw się nie tylko teksturą czy smakiem sera, ale i jego kształtem. Okrągłe, piramidy, prostokąty czy trójkąty 🙂

Jest to łatwy sposób na urozmaicenie każdej deski serów.

4. Ile sera przygotować?

Wszystko zależy od tego, kiedy podajesz deskę serów. W tym przypadku pora i głód gości mają kluczowe znaczenie 😉  Dlatego, zanim kupisz sery zastanów się ile osób zapraszasz oraz kiedy planujesz podać deskę serów.

Pamiętaj! Warto kupić minimalnie więcej sera. Tak na wszelki wypadek…

Przyjmuje się następujące wytyczne:

  • przystawka: 50 do 100 g / osoba
  • lunch: 75 do 125 g / osoba
  • danie główne: 200 do 250 g / osoba (wraz z dodatkami 600 do 800g / osoba)
  • przed deserem: 60 do 80 g / osoba
  • deser / zakończenie posiłku: 100 g / osoba

5. Upodobanie gości

Z doświadczenia wiemy, że nie wszyscy lubią sery kozie czy owcze, nie wspominając o maziowych czy z przerostem niebieskiej pleśni.

Jeśli znasz upodobania gości, staraj się wziąć je pod uwagę podczas wybierania serów. Jeżeli nie wiesz, co przypadnie im do gustu, umieść te najbardziej „ryzykowne” sery na osobnych deskach czy talerzykach.

Znasz już podstawowe zasady, którymi trzeba kierować się podczas wybierania serów do Twojej wymarzonej deski serów. Teraz przyszedł czas dobór odpowiedniego sprzętu, który pozwoli Tobie na właściwe przygotowanie i podanie serów. A mowa tutaj o nożach. Dużo ciekawych informacji znajdziesz w artykule „Noże do serów – przewodnik i zastosowanie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.