Jak skomponować deskę serów Dodatki deska serów

Jak skomponować deskę serów? – dodatki

Jak skomponować deskę serów Dodatki deska serów

Jak skomponować deskę serów? Jakie dodatki wybrać?

Główna zasada brzmi: „dodatki mają podkreślać smak serów, a nie z nimi konkurować”. Jest to bardzo ważna reguła, o której należy pamiętać. Zawsze.

Nie ma przepisu na to, jak skomponować deskę serów idealną. Nie ma również złotej zasady, opisującej dokładnie jakie dodatki pasują do konkretnego sera. W głównej mierze należy kierować się smakiem i wyczuciem. I uwierz nam na słowo, na prawdę trzeba się bardzo postarać, aby zepsuć deskę serów.

Przy planowaniu i komponowaniu deski serów pamiętaj jeszcze o jednej kwestii. Dzięki dodatkom możesz nie tylko podkreślić smak i konsystencję sera, ale również wprowadzić kolor i różną teksturę. Dzięki temu deska serów nie będzie nudna, będzie przyciągała wzrok i zapraszała do jedzenia.

Na szczęście, istnieje kilka prostych reguł odnośnie doboru dodatków do danych rodzin/grup serów, które ułatwiają zadanie.

Pomogą Ci one w szybki sposób skomponować deskę serów i dobrać odpowiednie dodatki do wybranych przez Ciebie serów. Tobie pozostanie jedynie cieszyć się smakiem i zachwytem gości.

Ponadto, założymy się, że większość rzeczy znajdziesz w lodówce lub w domowej spiżarni 😉 Deska serów na  niezapowiedzianą wizytę? Prosimy bardzo!

Złote zasady:

1. Umieść na swojej desce dodatki z poniższych grup:

  • słodkie (np. owoce)
  • słone (np. orzechy)
  • mięsne – chociaż niekoniecznie
  • przyprawy mokre tzw mazidła 😉 (np. miód)
  • pieczywo (np. bagietka)

2. Co za dużo to nie zdrowo, dlatego staraj się nie przesadzić z ilością dodatków. Po 1 – 2 produkty z każdej grupy. To wystarczy.

3. Unikaj cytrusów (np. pomarańczy, cytryn). Ich kwaśny smak i mocny aromat niekorzystnie wpływają na smak sera.

4. Unikaj czosnku i cebuli, szczególnie w pieczywie (np. pieczywo czosnkowe).

Jak skomponować deskę serów dodatki

Jak już pewnie zauważyłeś, istnieje kilka uniwersalnych dodatków, które pasują do większości serów. Pamiętaj o nich komponując swoją deskę serów.

1. Dodatki słodkie

Niezależnie od rodzaju sera, świeże owoce sezonowe zawsze pasują idealnie. Bez obaw możesz dodawać następujące owoce:

  • truskawki
  • jabłka
  • brzoskwinie
  • winogrona
  • gruszki
  • śliwki

Staraj się wybierać owoce bardzo dojrzałe, słodkie. Słodycz łagodzi np. ostry smak serów z przerostem niebieskie pleśni. W innym przypadku, kwaśny smak może kolidować ze smakiem sera.

Jeżeli nie wiesz jaki owoc wybrać? W ciemno kupuj winogrona. Komponują się idealnie z każdym serem.

Nie możemy zapomnieć również o suszonych owocach. One również swoją słodyczą mogą w łatwy sposób podkreślić lub złagodzić smak sera. W tym przypadku wyśmienicie sprawdzą się:

  • rodzynki
  • morele

2. Dodatki słone

W tej kategorii również możemy wyróżnić dwa uniwersalne dodatki:

  • orzechy
  • oliwki

W serach miękkich są idealnym kontrastem do kremowej konsystencji, w serach twardszych podkreślają orzechową nutę.

To samo dotyczy oliwek. Idealnie komponują się smakowo z większością serów.

Uwaga: Nie wszyscy przepadają za oliwkami, dlatego jeżeli nie znasz preferencji gości, umieść oliwki w osobnej miseczce.

3. Dodatki mięsne

Tutaj pewnie Ameryki nie odkryjemy. Prosciutto, salami czy inne rarytasy – szczególnie włoskie, idealnie pasują do serów.

4. Dodatki mokre

Miód, miód i jeszcze raz miód. Jest to zawsze najbezpieczniejsza opcja. Sprawdza się nie tylko przy serach z niebieską pleśnią, ale również przy świeżych, o kozich nie wspominając.

Dlaczego nie dżemy? Dlatego, że z dżemami trzeba obchodzić się bardzo ostrożnie. Bardzo łatwo mogą w niekorzystny sposób wpłynąć na smak sera.

Dlatego jeżeli decydujesz się na dżem, wybierz ten o lekko kwaskawym smaku np. z porzeczek lub figi.

5. Pieczywo

Tu pewnie również bez niespodzianek. Niezależnie od sera bagietka i krakersy to idealne dodatki.

Oczywiście możesz wybrać pieczywo o dowolnym kolorze, kształcie czy konsystencji. Dzięki temu w łatwy sposób urozmaicisz deskę serów.

 

Wiesz już jakie sery wybrać i jak skomponować do nich dodatki. Teraz przyszedł czas na dobór wina lub piwa. W kolejnym artykule „Wino czy piwo do deski serów?” znajdziesz wszystkie niezbędne informacje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.