przepis na ser fromage blanc

Ser typu Fromage Blanc

Przepis na ser Fromage Blanc.

przepis na ser fromage blanc

Wydajność: z 1 litra mleka uzyskasz ok 250 g sera

Składniki:

  • 1 l mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 60 ml śmietany 30 -36%
  • 250 ml maślanki
  • 6 łyżek soku z cytryny (90 ml)
  • sól

Sprzęt:

  • garnek
  • termometr
  • łyżka
  • chochla
  • chusta serowarska lub gaza
  • sitko lub durszlak

Przepis:

  1. Dodaj do mleka śmietanę i dokładnie wymieszaj.
  2. Podgrzej mleko do  temperatury 80°C.
  3. Dodaj maślankę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.przepis na ser fromage blanc
  4. Odstaw na 10 minut do wytworzenia się skrzepu.
  5. Przenieś skrzep do sitka wyłożonego chustą serowarską.przepis na ser fromage blanc
  6. Zwiąż rogi chusty lub gazy i powieś ocieknięcia na 6 – 8 godzin w temperaturze pokojowej.przepis na ser fromage blanc
  7. Przenieś ser do pojemnika i dopraw solą do smaku.przepis na ser fromage blanc
  8. Gotowe.

Przechowuj w lodówce do 1 tygodnia.

Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *