przepis na ser fromage blanc

Ser typu Fromage Blanc

Przepis na ser Fromage Blanc.

przepis na ser fromage blanc

Wydajność: z 1 litra mleka uzyskasz ok 250 g sera

Składniki:

  • 1 l mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 60 ml śmietany 30 -36%
  • 250 ml maślanki
  • 6 łyżek soku z cytryny (90 ml)
  • sól

Sprzęt:

  • garnek
  • termometr
  • łyżka
  • chochla
  • chusta serowarska lub gaza
  • sitko lub durszlak

Przepis:

  1. Dodaj do mleka śmietanę i dokładnie wymieszaj.
  2. Podgrzej mleko do  temperatury 80°C.
  3. Dodaj maślankę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.przepis na ser fromage blanc
  4. Odstaw na 10 minut do wytworzenia się skrzepu.
  5. Przenieś skrzep do sitka wyłożonego chustą serowarską.przepis na ser fromage blanc
  6. Zwiąż rogi chusty lub gazy i powieś ocieknięcia na 6 – 8 godzin w temperaturze pokojowej.przepis na ser fromage blanc
  7. Przenieś ser do pojemnika i dopraw solą do smaku.przepis na ser fromage blanc
  8. Gotowe.

Przechowuj w lodówce do 1 tygodnia.

 

Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!

Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w  „Serowe problemy”. 

Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.