Postaw mi kawę na buycoffee.to
przepis na fiński ser pieczony

Fiński ser pieczony Leipäjuusto

Przepis na fiński ser pieczony Leipäjuusto

przepis na fiński ser pieczony

Leipäjuusto jest to tradycyjny fiński ser pieczony wytwarzany z mleka krowiego lub reniferowego. Inaczej nazywany jest serem chlebowym. Jego charakterystyczną cechą jest to, że podczas jedzenia wydaje z siebie skrzypiący dźwięk. Fiński ser pieczony często serwowany jest w ramach śniadania z dżemem z maliny moroszki, morelowym lub żurawinowym. Podawany jest również jako dodatek do gorącej kawy.

Od samego początku fiński ser pieczony bardzo nas zaciekawił. Po pierwsze, nie jest to ser w tradycyjnym wydaniu, bo do mleka dodawana jest mąka kukurydziana, sól i cukier. Po drugie, jest zapiekany w piekarniku. Po trzecie „Finnish squeaky cheese”… I się nie zawiedliśmy. Ser jest pyszny, słodkawy i skrzypi w zębach. Idealnie nadaje się jako deser lub pożywne śniadanie.

Wydajność: z 2 l mleka otrzymasz ok 400 g sera

Składniki:

  • 2 l mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 1 g chlorku wapnia rozpuszczonego w 50 ml niechlorowanej wody
  • 6 – 8 kropli podpuszczki lub zgodnie z zaleceniami producenta
  • 50 ml niechlorowanej wody
  • 8 g mąki kukurydzianej
  • 6 g soli
  • 24 g cukru

Sprzęt:

  • garnek
  • termometr
  • łyżka
  • chochla
  • sitko lub durszlak
  • chusta serowarska / gaza / tetra
  • okrągła blacha to ciasta 10 cm do 15 cm (nie tortownica) lub naczynie żaroodporne
  • piekarnik
  • talerz większy od foremki
  • podkładka pod gorącą blachę
  • rękawice kuchenne

Przepis:

  1. Wymieszaj razem mąkę kukurydzianą, sól i cukier.przepis na fiński ser pieczony leipajuusto
  2. Dodaj do mleka rozpuszczony w wodzie chlorek wapnia. Dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj do mleka suche składniki. Dokładnie wymieszaj.
  4. Cały czas mieszając podgrzewaj mleko do temperatury 38 – 43°C. Uważaj, aby się nie przypaliło.
  5. Dodaj rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Dokładnie wymieszaj.
  6. Odstaw na 30 – 40 min. Po tym czasie sprawdź złom.  Jeżeli skrzep nie ma jeszcze właściwej konsystencji, odstaw go na kolejne 5 min.przepis na fiński ser pieczony leipajuusto
  7. Potnij skrzep na 1,5 – 2 cm sześciany. Pozostaw na kolejne 30 min. W tym czasie skrzep osiądzie na dnie garnka.
  8. Przełóż skrzep do sitka wyłożonego chustą serowarską. Pozostaw do ocieknięcia przez 20 min.
  9. Po tym czasie przełóż skrzep do blachy lub naczynia żaroodpornego. Odstaw na kolejne 10 – 15 min.
  10. Jeżeli na powierzchni skrzepu pojawi się serwatka odlej ją za pomocą łyżki lub chochli.przepis na fiński ser pieczony leipajuusto
  11. Nagrzej piekarnik do temperatury 250°C z włączoną górną grzałką / grillem. Ustaw ruszt powyżej połowy piekarnika, jednak nie pod samą grzałką. Musisz widzieć ser, aby kontrolować jego wygląd.
  12. Włóż ser do piekarnika. Zapiekaj przez 30 -35 min lub do momentu zbrązowienia powierzchni sera.
  13. Jeżeli podczas opiekania na powierzchni zacznie pojawiać się serwatka, wyjmij ser i  odlej ją za pomocą łyżki.
  14. Kiedy ser się zbrązowi wyjmij go i obróć na drugą stronę. Wykorzystaj w tym celu talerz. Umieść go na górze blachy / naczynia żaroodpornego i szybki ruchem obróć blachę / naczynie, tak aby ser znalazł się na talerzu.  Następnie zsuń ser z powrotem do blachy / naczynia. Uważaj, aby się nie poparzyć!przepis na fiński ser pieczony leipajuusto
  15. Włóż ser do piekarnika i opiekaj kolejne 10 -15 min lub do momentu zbrązowienia powierzchni sera.
  16. Wyjmij ser z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.przepis na fiński ser pieczony leipajuusto
  17. Gotowe!

Przechowuj w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi:

  • kiedy ser zacznie się przypiekać staraj się nie spuszczać go z oczu. Bardzo szybko się przypala

Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!

Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w  „Serowe problemy”. 

Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.