Postaw mi kawę na buycoffee.to
domowy włoski ser świeży przepis pracownia serów

Domowy włoski ser

Sery włoskie, to nie tylko te dojrzewające czy pleśniowe. To również cała gama serów przygotowywanych w domowym zaciszu. Są szybkie, proste i wymagają tylko kilku składników. Taki właśnie jest Domowy włoski ser.

Domowy włoski ser to ser produkowany na co dzień i serwowany od razu po przygotowaniu. Czasami, jeżeli przygotowywany jest w większej ilości, poddawany jest kilkudniowemu dojrzewaniu.

Tego typu przepisy, jak Domowy włoski ser, są idealne na przygotowanie szybko sera z mleka, kiedy nie masz czasu lub weny na długie stanie nad garnkiem.

Dylematy typu: nie mam czasu, a mam ochotę na domowy ser, często obecnie goszczą w naszym domu. Szczególnie, od kiedy mamy małe dziecko, które wymaga naszej ciągłej uwagi, a my nadal lubimy jeść domowe sery. Kolejny plus, przepis wymaga użycia małej ilości sprzętu, a co za tym idzie, jest mniej sprzątania.

Do dzieła!

Składniki:

  • 3 l mleka
  • podpuszczka zgodnie z dawkowaniem
  • 50 ml niechlorowanej wody
  • 150 g jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii

Solanka:

  • 1 l wody
  • 80 g soli

Sprzęt:

  • garnek
  • termometr
  • łyżka
  • szklanka
  • nóż
  • trzepaczka / ubijak
  • chochla / łyżka cedzakowa
  • foremka do sera / cedzak

Przepis:

  1. Wyjmij jogurt z lodówki. Musi mieć temperaturę zbliżoną do pokojowej.
  2. Podgrzej mleko do temperatury 35oC ciągle mieszając, aby się równomiernie ogrzewało.
  3. Dodaj do mleka jogurt. Dobrze wymieszaj.
  4. Rozpuść podpuszczkę w 50 ml niechlorowanej wody.
  5. Dodaj do mleka podpuszczkę. Mieszaj ruchami „góra – dół”.
  6. Odstaw na 2 h. Utrzymuj temperaturę 35oC.
  7. Po tym czasie zacznij powoli podgrzewać skrzep przez 1 minutę.

    Nie mieszaj.
  8. Potnij skrzep na kostkę o boki 1 cm.
  9. Odstaw skrzep na 15 minut.
  10. Przełóż skrzep do foremki i delikatnie dociśnij, aby pozbyć się nadmiaru serwatki.
  11. Pozwól, aby skrzep swobodnie odciekał.
  12. Obracaj ser w foremce co 15 – 20 minut.
  13. Przygotuj solankę. Schłodź ją do ok 15oC.

    Ser z powodzeniem można solić na sucho.
  14. Kiedy zauważysz, że z sera przestała wyciekać serwatka, przełóż ser do solanki.
  15. Pozostaw ser w solance na ok. 15 – 30 minut.
  16. Po tym czasie, ser nadaje się do spożycia.
  17. Gotowe!

Zajrzyj do naszego działu „Przepis na ser”. Umieściliśmy tam wiele ciekawych i prostych przepisów na domowe sery świeże, sery dojrzewające i sery pleśniowe.

Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w dziale „Serowe problemy”.

Koniecznie pochwal się swoim serem przesyłając nam zdjęcia na kontakt@pracowniaserow.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.