Sery włoskie, to nie tylko te dojrzewające czy pleśniowe. To również cała gama serów przygotowywanych w domowym zaciszu. Są szybkie, proste i wymagają tylko kilku składników. Taki właśnie jest Domowy włoski ser.
Domowy włoski ser to ser produkowany na co dzień i serwowany od razu po przygotowaniu. Czasami, jeżeli przygotowywany jest w większej ilości, poddawany jest kilkudniowemu dojrzewaniu.
Tego typu przepisy, jak Domowy włoski ser, są idealne na przygotowanie szybko sera z mleka, kiedy nie masz czasu lub weny na długie stanie nad garnkiem.
Dylematy typu: nie mam czasu, a mam ochotę na domowy ser, często obecnie goszczą w naszym domu. Szczególnie, od kiedy mamy małe dziecko, które wymaga naszej ciągłej uwagi, a my nadal lubimy jeść domowe sery. Kolejny plus, przepis wymaga użycia małej ilości sprzętu, a co za tym idzie, jest mniej sprzątania.
Do dzieła!
Składniki:
- 3 l mleka
- podpuszczka zgodnie z dawkowaniem
- 50 ml niechlorowanej wody
- 150 g jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii
Solanka:
- 1 l wody
- 80 g soli
Sprzęt:
- garnek
- termometr
- łyżka
- szklanka
- nóż
- trzepaczka / ubijak
- chochla / łyżka cedzakowa
- foremka do sera / cedzak
Przepis:
- Wyjmij jogurt z lodówki. Musi mieć temperaturę zbliżoną do pokojowej.
- Podgrzej mleko do temperatury 35oC ciągle mieszając, aby się równomiernie ogrzewało.
- Dodaj do mleka jogurt. Dobrze wymieszaj.
- Rozpuść podpuszczkę w 50 ml niechlorowanej wody.
- Dodaj do mleka podpuszczkę. Mieszaj ruchami „góra – dół”.
- Odstaw na 2 h. Utrzymuj temperaturę 35oC.
- Po tym czasie zacznij powoli podgrzewać skrzep przez 1 minutę.
Nie mieszaj. - Potnij skrzep na kostkę o boki 1 cm.
- Odstaw skrzep na 15 minut.
- Przełóż skrzep do foremki i delikatnie dociśnij, aby pozbyć się nadmiaru serwatki.
- Pozwól, aby skrzep swobodnie odciekał.
- Obracaj ser w foremce co 15 – 20 minut.
- Przygotuj solankę. Schłodź ją do ok 15oC.
Ser z powodzeniem można solić na sucho. - Kiedy zauważysz, że z sera przestała wyciekać serwatka, przełóż ser do solanki.
- Pozostaw ser w solance na ok. 15 – 30 minut.
- Po tym czasie, ser nadaje się do spożycia.
- Gotowe!
Zajrzyj do naszego działu „Przepis na ser”. Umieściliśmy tam wiele ciekawych i prostych przepisów na domowe sery świeże, sery dojrzewające i sery pleśniowe.
Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w dziale „Serowe problemy”.
Koniecznie pochwal się swoim serem przesyłając nam zdjęcia na kontakt@pracowniaserow.pl