Domowy twaróg

Przepis na domowy twaróg

przepis na domowy twaróg
Domowy twaróg

Poniżej przedstawiamy prosty przepis na domowy twaróg. Jest to tradycyjny przepis, który do tej pory wykorzystywany jest w naszych domach. Podstawą domowego twarogu jest zsiadłe mleko, które przygotujecie z tego przepisu.

Twaróg z tego przepisu jest zwarty, lekko wilgotny i delikatnie kwaskowy w smaku. Stanowi on naszą bazę do wszelkiego typu serników. Gości również często na naszym stole pod postacią gziku i innych specjałów.

Wydajność: z 2 litrów mleka otrzymasz ok. 480 g twarogu

Składniki:

Sprzęt:

  • garnek (najlepiej taki z grubym dnem), sprawdzi się tutaj również kąpiel wodna
  • duża łyżka (rózga za mocno rozdrobni skrzep)
  • chusta serowarska lub tetra
  • sitko
  • termometr

Przepis:

  1. Zsiadłe mleko przełóż do garnka, staraj się przy tym nie rozdrobnić skrzepu.
    przepis na domowy twaróg

  2. Zacznij delikatnie podgrzewać skrzep do temperatury 36 – 39°C (mierz temperaturę w środku garnka). Najlepsza  temperatura parzenia twarogu wynosi 38°C. Im niższa temperatura tym delikatniejszy będzie Twój  twaróg. Serwatka podgrzewa się szybciej niż sam skrzep, dlatego ważne jest żeby mieszać i obserwować temperaturę.
    przepis na domowy twaróg
  3. Staraj się utrzymać temperaturę (ok 38°C) przez 0,5 do 1 godziny.
  4. Odstaw całość do wystudzenia na 2-3 godziny.
    przepis na domowy twaróg
  5. Przełóż kawałki skrzepu do chusty serowarskiej umieszczonej w sitku.
  6. Pozostaw do ocieknięcia.
    przepis na domowy twaróg
  7. Po ocieknięciu możesz twaróg dodatkowo osuszyć prasując go. Wystarczy, że na owinięty w chustę twaróg położysz słoik napełniony wodą. Uzyskany twaróg będzie bardziej zwarty.
  8. Gotowe!

    przepis na domowy twaróg
    Domowy twaróg

UWAGI:

  • Możesz wstawić garnek ze skrzepem do nagrzanego do 50°C piekarnika na 30 minut (pkt. 3)
  • Nie należy odcedzać ciepłego twarogu, bo będzie suchy.
  • Prawidłowo podgrzany skrzep da twaróg dość miękki, wilgotny, nie grudkowaty czy twardy.
  • Jeżeli twaróg się kruszy to oznacza, że był przegrzany.
Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

4 thoughts on “Domowy twaróg

  1. Czołem!

    mam pytanie – czy taki twaróg również można solić w solance czy może ten rodzaj skrzepu się do tego nie nadaje?

    1. Twaróg z tego przepisu soliliśmy w solance. Wcześniej po ocieknięciu umieściliśmy go w formie do serów i prasowaliśmy pod ciężarem 2 – 3 kg (duży słoik napełniony wodą). Dzięki temu miał bardziej zwartą konsystencję.
      Wyszedł pyszny do tego stopnia, że plany uwędzenia go musieliśmy kilkukrotnie przekładać. Znikał w niewyjaśnionych okolicznościach 🙂
      Spróbuj! I daj nam znać jak wyszło. Umieścimy informację w uwagach. Dzięki temu może zaoszczędzimy innym kłopotu i godzin spędzonych na poszukiwaniach informacji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *