Domowy twaróg

Przepis na domowy twaróg

przepis na domowy twaróg
Domowy twaróg

Poniżej przedstawiamy prosty przepis na domowy twaróg. Jest to tradycyjny przepis, który do tej pory wykorzystywany jest w naszych domach. Podstawą domowego twarogu jest zsiadłe mleko, które przygotujecie z tego przepisu.

Twaróg z tego przepisu jest zwarty, lekko wilgotny i delikatnie kwaskowy w smaku. Stanowi on naszą bazę do wszelkiego typu serników. Gości również często na naszym stole pod postacią gziku i innych specjałów.

Wydajność: z 2 litrów mleka otrzymasz ok. 480 g twarogu

Składniki:

Sprzęt:

  • garnek (najlepiej taki z grubym dnem), sprawdzi się tutaj również kąpiel wodna
  • duża łyżka (rózga za mocno rozdrobni skrzep)
  • chusta serowarska lub tetra
  • sitko
  • termometr

Przepis:

  1. Zsiadłe mleko przełóż do garnka, staraj się przy tym nie rozdrobnić skrzepu.
    przepis na domowy twaróg

  2. Zacznij delikatnie podgrzewać skrzep do temperatury 36 – 39°C (mierz temperaturę w środku garnka). Najlepsza  temperatura parzenia twarogu wynosi 38°C. Im niższa temperatura tym delikatniejszy będzie Twój  twaróg. Serwatka podgrzewa się szybciej niż sam skrzep, dlatego ważne jest żeby mieszać i obserwować temperaturę.
    przepis na domowy twaróg
  3. Staraj się utrzymać temperaturę (ok 38°C) przez 0,5 do 1 godziny.
  4. Odstaw całość do wystudzenia na 2-3 godziny.
    przepis na domowy twaróg
  5. Przełóż kawałki skrzepu do chusty serowarskiej umieszczonej w sitku.
  6. Pozostaw do ocieknięcia.
    przepis na domowy twaróg
  7. Po ocieknięciu możesz twaróg dodatkowo osuszyć prasując go. Wystarczy, że na owinięty w chustę twaróg położysz słoik napełniony wodą. Uzyskany twaróg będzie bardziej zwarty.
  8. Gotowe!

    przepis na domowy twaróg
    Domowy twaróg

UWAGI:

  • Możesz wstawić garnek ze skrzepem do nagrzanego do 50°C piekarnika na 30 minut (pkt. 3)
  • Nie należy odcedzać ciepłego twarogu, bo będzie suchy.
  • Prawidłowo podgrzany skrzep da twaróg dość miękki, wilgotny, nie grudkowaty czy twardy.
  • Jeżeli twaróg się kruszy to oznacza, że był przegrzany.
Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *