przepis jogurt naturalny

Domowy jogurt naturalny

przepis jogurt naturalny

W naszej kuchni nie może zabraknąć domowego jogurtu naturalnego. Lubimy go za jego uniwersalność. Wykorzystujemy go do wielu dań (np. gziku), a nawet często zastępuje nam śmietanę. Ponadto wystarczy do takiego domowego jogurtu dodać zblendowane sezonowe owoce i mamy pyszny słodki deser.

Domowy jogurt naturalny nie zawiera mleka w proszku ani innych zbędnych dodatków i konserwantów. Przepis na jogurt znajdziecie poniżej.

Możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Składniki:

  • 1 litr mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 1 małe opakowanie (ok. 150 g)  jogurtu naturalnego zawierającego żywe kultury bakterii lub starter do produkcji jogurtu (ilość zgodna z instrukcją)

Sprzęt:

Wersja z jogurtownicą:

  • jogurtownica
  • pojemnik plastikowy z miarką
  • łyżka

Wersja tradycyjna:

  • garnek z pokrywką
  • rózga / ubijaczka
  • łyżka
  • termos lub ciepłe miejsce np. przy kaloryferze lub jogurtownica

Przepis z użyciem jogurtownicy:

1. Przelej mleko do wyparzonego i czystego pojemnika plastikowego z miarką.

W przypadku użycia jogurtownicy, mleka nie musisz wcześniej podgrzewać.

2. Dodaj jogurt naturalny.

3. Dokładnie wymieszaj

4. Przelej mleko do pojemniczków jogurtownicy.

5. Jeżeli istnieje taka możliwość, wlej do jogurtownicy ciepłej wody (o temperaturze ok. 40 – 45°C), tak aby poziom sięgał do połowy słoiczków.

6. Jeżeli istnieje taka możliwość, ustaw jogurtownicę na 43°C i czas 8 godzin.

7. Po tym czasie wyjmij pojemniczki z jogurtem i umieść w lodówce na minimum 4 godziny.

W tym czasie jogurt stanie się gęsty.

8. Gotowe.

przepis jogurt naturalny

Przepis (bez użycia jogurtownicy):

1. Wyjmij jogurt naturalny z lodówki. Przed dodaniem go do mleka powinien mieć temperaturę pokojową.

2. Podgrzej mleko do temperatury 40 – 45°C

przepis na domowy jogurt naturalny

3. Dodaj jogurt naturalny lub bakterie starterowe. Dokładnie wymieszaj.

przepis na domowy jogurt naturalny

4. Przenieś mleko w ciepłe miejsce:

  • przelej mleko do termosu
  • użyj kąpieli wodnej, utrzymując stałą temperaturę 42°C – 45°C
  • użyj jogurtownicy
  • lub przenieś mleko do ciepłego miejsca np. przy gorącym kaloryferze, przykryj „kocem”, aby mleko nie traciło temperatury.
przepis na domowy jogurt naturalny

5. Pozostaw w ciepłym miejscu na co najmniej 6 – 8 godzin

6. Po tym czasie przenieś jogurt do lodówki. Możesz rozlać w mniejsze, wygodniejsze słoiczki.

przepis na domowy jogurt naturalny

7. Gotowe!

UWAGI:

  1. Bakterie zawarte w jogurcie są bakteriami termofilnymi, o których więcej przeczytasz tutaj.
  2. Jeżeli jogurt nie jest wystarczająco gęsty:
    • zbyt słaby starter. Spróbuj z innym jogurtem lub dodaj go więcej
    • jogurt nie posiada żywych kultur bakterii
    • zbyt gorące mleko podczas dodawania jogurtu
    • zbyt niska temperatura na etapie tężenia
  3. Mleko w proszku ma za zadanie zagęścić jogurt. W naszym przepisie na domowy jogurt naturalny pomijamy ten składnik.
  4. Jeżeli  mleko przed całym procesem podgrzeje się do temperatury 80ºC (na 10 min) i potem schłodzi do 42ºC – to otrzymany jogurt będzie całkiem stały, jak jogurt grecki (dziękujemy za radę: Joli) 🙂

Wiele równie ciekawych i prostych przepisów umieściliśmy w naszym dziale „Przepis na ser”. Zajrzyj tam koniecznie!

Jeżeli w trakcie przygotowywania sera napotkasz jakiś problem, kilka cennych wskazówek znajdziesz w  „Serowe problemy”. 

Nie zapomnij zerknąć również do naszego nowego działu „Deska serów”. Znajdziesz tam wszystkie informacje odnośnie tego, jak przygotować deskę serów z prawdziwego zdarzenia. W roli głównej – Twój ser oczywiście! 🙂

2 thoughts on “Domowy jogurt naturalny

  1. Pozwolę sobie skomentować. Jogurt jak wspomniałeś robi się na bakteriach termofimnych i one do rozwoju potrzebują temperatury od 42-45C przez cały okres inkubacji czyli 5-6godzin. Uwierz mi, że okrycie ciepłego mleka kocem nie wystarczy, by utrzymać taka temperaturę przez cały ten czas. Polecam zastosować kąpiel wodną lub jogurtownicę 🙂 Wówczas jogurt wyjdzie dużo gęstszy niż ten na zdjęciu. Jeżeli jeszcze mleko przed całym procesem podniesie się do temperatury 80C (na 10 min) i potem schłodzi do 42 – to jogurt będzie całkiem stały, jak jogurt grecki 🙂
    Powodzenia w serowarzeniu!

  2. A ja zaszczepione mleko wkładam do piekarnika i nagrzewam go do max. 50 st.C. Podgrzewam ok. 20-30 min. Wyłączam i tak zostawiam na noc. Rano jest gotowy.
    Żeby wyszedł jogurt grecki trzeba mieć albo specjalną szczepionkę z tzw. EPS (egzopolisacharydy, które produkują bakterie kw. mlekowego) albo dać więcej niż w przepisie bakterii termofilnych. Polecam kulturę YO 122 z sklepu serowar.pl. Na niej zawsze wychodzi mi jogurt gęsty a’la grecki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.