Domowy jogurt naturalny

przepis an domowy jogurt naturalny
Domowy jogurt naturalny

Domowy jogurt naturalny

W naszej kuchni nie może zabraknąć domowego jogurtu naturalnego. Lubimy go za jego uniwersalność. Wykorzystujemy go do wielu dań (np. gziku), a nawet często zastępuje nam śmietanę. Ponadto wystarczy do takiego domowego jogurtu dodać zblendowane sezonowe owoce i mamy pyszny słodki deser.

Domowy jogurt naturalny nie zawiera mleka w proszku ani innych zbędnych dodatków i konserwantów. Przepis na jogurt znajdziecie poniżej.

Możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Składniki:

  • 1 litr mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 1 małe opakowanie (ok. 150 g)  jogurtu naturalnego zawierającego żywe kultury bakterii lub starter do produkcji jogurtu (ilość zgodna z instrukcją)

Sprzęt:

  • garnek z pokrywką
  • rózga / ubijaczka
  • łyżka
  • termos lub ciepłe miejsce np. przy kaloryferze lub jogurtownica

Przepis na domowy jogurt naturalny:

  1. Wyjmij jogurt naturalny z lodówki. Przed dodaniem go do mleka powinien mieć temperaturę pokojową.
  2. Podgrzej mleko do temperatury 40 – 45°Cprzepis na domowy jogurt naturalny
  3. Dodaj jogurt naturalny lub bakterie starterowe. Dokładnie wymieszaj.przepis na domowy jogurt naturalny
  4. Przenieś mleko w ciepłe miejsce:
    • przelej mleko do termosu
    • użyj kąpieli wodnej, utrzymując stałą temperaturę 42°C – 45°C
    • użyj jogurtownicy
    • lub przenieś mleko do ciepłego miejsca np. przy gorącym kaloryferze, przykryj „kocem”, aby mleko nie traciło temperatury.

      przepis na domowy jogurt naturalny

  5. Pozostaw w ciepłym miejscu na co najmniej 6 – 8 godzin
  6. Po tym czasie przenieś jogurt do lodówki. Możesz rozlać w mniejsze, wygodniejsze słoiczki.

    przepis na domowy jogurt naturalny
    Domowy jogurt naturalny
  7. Gotowe!

UWAGI:

  1. Bakterie zawarte w jogurcie są bakteriami termofilnymi, o których więcej przeczytasz tutaj.
  2. Jeżeli jogurt nie jest wystarczająco gęsty:
    • zbyt słaby starter. Spróbuj z innym jogurtem lub dodaj go więcej
    • jogurt nie posiada żywych kultur bakterii
    • zbyt gorące mleko podczas dodawania jogurtu
    • zbyt niska temperatura na etapie tężenia
  3. Mleko w proszku ma za zadanie zagęścić jogurt. W naszym przepisie na domowy jogurt naturalny pomijamy ten składnik.
  4. Jeżeli  mleko przed całym procesem podgrzeje się do temperatury 80ºC (na 10 min) i potem schłodzi do 42ºC – to otrzymany jogurt będzie całkiem stały, jak jogurt grecki (dziękujemy za radę: Joli) 🙂

 

Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

1 thought on “Domowy jogurt naturalny

  1. Pozwolę sobie skomentować. Jogurt jak wspomniałeś robi się na bakteriach termofimnych i one do rozwoju potrzebują temperatury od 42-45C przez cały okres inkubacji czyli 5-6godzin. Uwierz mi, że okrycie ciepłego mleka kocem nie wystarczy, by utrzymać taka temperaturę przez cały ten czas. Polecam zastosować kąpiel wodną lub jogurtownicę 🙂 Wówczas jogurt wyjdzie dużo gęstszy niż ten na zdjęciu. Jeżeli jeszcze mleko przed całym procesem podniesie się do temperatury 80C (na 10 min) i potem schłodzi do 42 – to jogurt będzie całkiem stały, jak jogurt grecki 🙂
    Powodzenia w serowarzeniu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *