Domowe masło – to nic trudnego

Przepis na domowe masło

przepis na domowe masło
Domowe masło

Pewnie jak w każdym domu, masło to podstawa, tak samo jest u nas. Przygotowanie domowego masła zajmuje dosłownie chwilę, szczególnie jeżeli do tego celu używamy miksera. Jego śmietankowy smak i aromat jest niesamowity. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a już nigdy nie kupisz masła.

Wydajność: 1 l śmietanki kremowej 30% = ok 320g masła

Składniki:

  • 1 litr pasteryzowanej śmietany kremówki 30% lub 36 % – taka ze sklepu sprawdzi się idealnie

Sprzęt:

  • miska
  • mikser

Przepis:

  1. Śmietanę przelej do miski i zacznij ubijać mikserem. Czas zmaślania powinien wynosić ok 45 min.przepis na domowe masło
  2. Po tym czasie powinny zacząć pojawiać się grudki masła.przepis na domowe masło
  3. Ubijaj dalej, aż masło wyraźnie oddzieli się od maślanki.
  4. Ostrożnie zlej maślankę tak, aby w misce pozostały tylko grudki masła.przepis na domowe masło
  5. Czas na płukanie masła, które ma na celu usunięcie z masła resztek maślanki. Zalej masło zimną wodą i zacznij je ugniatać. Tworząc jednolitą bryłę staraj się wycisną jak najwięcej maślanki.przepis na domowe masło
  6. Wodę zmieniaj kilkukrotnie do momentu, aż będzie czysta.
  7. Wyjmij masło z wody. Czas na jego wygniatanie. Na tym etapie postaraj się usunąć z masła jak najwięcej wody, jednocześnie nadając mu ładny kształt i jednolitą konsystencję.
  8. Przełóż masło do maselnicy i włóż do lodówki.

    przepis na domowe masło
    Domowe masło
  9. Gotowe

Masło możesz przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.

 

UWAGI:

  • Temperatura śmietanki w momencie przystępowania do ubijania powinna wynosić 10 – 13 st.
  • Jeżeli posiadasz drewniane foremki do masła, po wcześniejszym namoczeniu ich w zimnej wodzie, możesz przełożyć do nich masło i nadać mu odpowiedni kształt, a także fikuśny wzorek.
  • Należy pamiętać o właściwej temperaturze śmietany w momencie przystępowania do ubijania masła.
  • Jeżeli temperatura będzie zbyt wysoka w otrzymanym maśle, będzie zbyt dużo wody a masło będzie kruche i nietrwałe. Z drugiej strony jeżeli będzie za niska proces przygotowywania masła znacznie się wydłuży, a otrzymane masło będzie bardzo twarde. 
Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *