deska serów

Deska serów – skrót najważniejszych informacji

deska serów

Nie istnieją tu ścisłe zasady i reguły. Jednak poniższe wskazówki pomogą ci stworzyć dobrze skomponowaną deskę serów.

Deska

  1. Naturalności i świeżości doda drewniana deska
  2. Łupek, marmur i granit również dobrze spełniają się w roli deski serów. Jednak mają jedną zasadniczą wadę. Są ciężkie.
  3. Dobrym pomysłem jest przygotowanie indywidualnej deski serów dla każdego z gości.
  4. Nie zapominaj o dekoracji. W tym celu możesz użyć kwiatów, ziół, a nawet sezonowych liści.

Ser

  1. Ser kup jak najbliżej terminu przygotowania deski serów.
  2. Najlepiej kupować ser w miejscu, w którym istnieje możliwość jego spróbowania. Dzięki temu unikniesz niemiłych niespodzianek podczas degustacji.
  3. Nie bój się kupować serów od lokalnych producentów.
  4. Wyjmij ser z lodówki minimum godzinę przed podaniem, aby uzyskał temperaturę pokojową.
  5. Jeden duży kawałek sera jest lepszy niż kilka małych klinów, które mogą szybko wyschnąć.
  6. Pamiętaj, że je się także oczami. Kupując ser wybieraj różne kształty i kolory. To one mają stanowić ozdobę deski, a nie dodatki.
  7. Zaoferuj gościom sery różnorodne również pod względem konsystencji.
  8. Przygotowując deskę serów staraj się umieścić na niej przynajmniej jeden kozi lub owczy ser. Urozmaici to smak i zapobiegnie nudzie.
  9. Wstępnie przygotuj kilka kawałków z każdego sera, aby goście wiedzieli jak należy go kroić.
  10. Pamiętaj o właściwej ilości sera.

Dodatki

  1. Do prawie wszystkich serów pasują:
    • suszone owoce
    • jabłka
    • winogrona
    • orzechy
  2. Seler naciowy i winogrona idealnie współgrają z niebieskimi i mocno dojrzałymi serami.
  3. Chrupiący chleb umożliwia lepsze doświadczenie i wyczucie konsystencji sera podczas degustacji.

Wino

  1. Pierwsza zasada doboru wina do sera brzmi: sery i wina z tego samego regionu geograficznego zazwyczaj pasują do siebie.
  2. Druga reguła zakłada, że smaki sera i wina muszą się uzupełniać, a nie ze sobą konkurować.
  3. Trzecia zasada doboru wina jest taka, że im starszy i bogatszy w smaku jest ser tym pełniejsze (full – bodied) musi być wino.
  4. Należy pamiętać, że aby uzyskać idealną kompozycję smaków zarówno ser jak i wino muszą być najwyższej jakości.

Piwo

  1. Smaki piwa i sera muszą się uzupełniać.
  2. Im starszy i bardziej dojrzały ser, tym ciemniejsze i mocniejsze w smaku piwo.

 

Więcej szczegółowych informacji na temat tego jak przygotować deskę serów, znajdziesz w naszym dziale „Deska serów”. Zajrzyj koniecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.