Deska serów – skrót najważniejszych informacji
Nie istnieją tu ścisłe zasady i reguły. Jednak poniższe wskazówki pomogą ci stworzyć dobrze skomponowaną deskę serów.
Deska
- Naturalności i świeżości doda drewniana deska
- Łupek, marmur i granit również dobrze spełniają się w roli deski serów. Jednak mają jedną zasadniczą wadę. Są ciężkie.
- Dobrym pomysłem jest przygotowanie indywidualnej deski serów dla każdego z gości.
- Nie zapominaj o dekoracji. W tym celu możesz użyć kwiatów, ziół, a nawet sezonowych liści.
Ser
- Ser kup jak najbliżej terminu przygotowania deski serów.
- Najlepiej kupować ser w miejscu, w którym istnieje możliwość jego spróbowania. Dzięki temu unikniesz niemiłych niespodzianek podczas degustacji.
- Nie bój się kupować serów od lokalnych producentów.
- Wyjmij ser z lodówki minimum godzinę przed podaniem, aby uzyskał temperaturę pokojową.
- Jeden duży kawałek sera jest lepszy niż kilka małych klinów, które mogą szybko wyschnąć.
- Pamiętaj, że je się także oczami. Kupując ser wybieraj różne kształty i kolory. To one mają stanowić ozdobę deski, a nie dodatki.
- Zaoferuj gościom sery różnorodne również pod względem konsystencji.
- Przygotowując deskę serów staraj się umieścić na niej przynajmniej jeden kozi lub owczy ser. Urozmaici to smak i zapobiegnie nudzie.
- Wstępnie przygotuj kilka kawałków z każdego sera, aby goście wiedzieli jak należy go kroić.
- Pamiętaj o właściwej ilości sera.
Dodatki
- Do prawie wszystkich serów pasują:
- suszone owoce
- jabłka
- winogrona
- orzechy
- Seler naciowy i winogrona idealnie współgrają z niebieskimi i mocno dojrzałymi serami.
- Chrupiący chleb umożliwia lepsze doświadczenie i wyczucie konsystencji sera podczas degustacji.
Wino
- Pierwsza zasada doboru wina do sera brzmi: sery i wina z tego samego regionu geograficznego zazwyczaj pasują do siebie.
- Druga reguła zakłada, że smaki sera i wina muszą się uzupełniać, a nie ze sobą konkurować.
- Trzecia zasada doboru wina jest taka, że im starszy i bogatszy w smaku jest ser tym pełniejsze (full – bodied) musi być wino.
- Należy pamiętać, że aby uzyskać idealną kompozycję smaków zarówno ser jak i wino muszą być najwyższej jakości.
Piwo
- Smaki piwa i sera muszą się uzupełniać.
- Im starszy i bardziej dojrzały ser, tym ciemniejsze i mocniejsze w smaku piwo.
Więcej szczegółowych informacji na temat tego jak przygotować deskę serów, znajdziesz w naszym dziale „Deska serów”. Zajrzyj koniecznie.
Poprzedni